Tražio karte, Džordan mu donio šampionski prsten: Neobična priča jedinog anonimca u najvećem NBA timu svih vremena

Odigrao je dvije utakmice ukupno 12 minuta. Nikada ranije i nikada poslije nije igrao u NBA. Ali, osvojio je prsten

30551 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman, Toni Kukoč, Stiv Ker, Ron Harper... Slavnom timu Čikago Bulsa iz druge polovine 90-ih može da se pridruži i Met Štajgenga.

Ime koje ne znači ništa vjerovatno ni najvećim fanovima velike ekipe, jedne od najdominantnijih u istoriji košarke.

Ali, Met Štajgenga je, takođe, šampion sa 1997. godine.

Odigrao je dvije utakmice ukupno 12 minuta. Nikada ranije i nikada poslije nije igrao u NBA. Ali, osvojio je prsten.

Njegov život se promijenio jednog dana u aprilu 1997 . Sezona u kineskoj CBA, gdje je igrao tada, već je bila završena.

Bio je na odmoru u Milvokiju kada je pozvao Džerija Krausa, generalnog menadžera Bulsa, da ga zamoli da mu nabavi dvije karte za utakmicu plej-ofa. Njih dvojica su bili u dobrim odnosima od kada ga je Čikago draftovao u drugoj rundi 1992. godine. Nije potpisao ugovor, ali je ostavio dobar utisak.

Do kraja regularnog dijela sezone ostale su još četiri utakmice, a Bulsi su bili pogođeni povredama. Kraus, umjesto da mu uruči ulaznice, zamolio ga je da - igra. Tim je morao da putuje u Detroit, Met je mogao da stigne na vrijeme, dok se pripremao njegov ugovor na 10 dana i 3.000 dolara po utakmici.

Na takav način počela je njegova NBA karijera. Ranije je igrao deset utakmica za Baskoniju (tadašnji Taugres) u sezoni 92/93 zajedno sa Pablom Lasom, Džoom Arlaukasom, Marselom Nikolom..., u Japanu i Kini.

Debitovao je na toj utakmici u Detroitu. Odigrao je 3:52 minuta i postigao poen. Sljedeće noći imao je trenutke slave. U pobjedi nad Reptorsima u Junajted centru, odigrao je 7:52 minuta, postigao dva poena, nakon alej-upa sa Stivom Kerom, imao dva skoka, upisao dvije asistencije.

I to je bilo sve. Štajgenga više nije dobio ni sekund. Ni u posljednje dvije utakmice regularne sezone, koju su Bulsi završili skorom 69-13. Ipak, ostao je dio tima.

"Ostani sa nama. Osvojićemo ti prsten", rekao mu je Džordan.

I nije prekršio obećanje. Anonimni košarkaš je gledao istoriju iz prvog reda, uključujući i finale protiv Jute (4-2) i istorijski nastup Majkla Džordana u petoj utakmici, čuvenu utakmicu “The Flu Game”, u kojoj je najbolji svih vremena postigao 38 poena, pod groznicom.

Na šampionskoj proslavi Bulsa igrači su predstavljeni redosljedom od najmanje značajnog do najvažnijeg. Prvi se pojavio Štajgenga. Malo ko je znao i ko je on.

Ali, bilo ga je briga. Osvojio je NBA ligu za dvije utakmice i sakupivši ukupno 12 minuta i tri poena. Čekao ga je šampionski prsten.

Ima ga on, a nemaju Džon Stokton, Čarls Barkli, Karl Meloun, Pet Juing, Eldžin Bejlor, Stiv Neš, Redži Miler... Ponekad je važno da budete na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Bonus video: