ESPN: Nikola Jokić je MVP NBA lige

Informaciju prenosi novinar ESPN-a, Adrijan Vojnarovski

25783 pregleda 27 komentar(a)
Jokić, Foto: Reuters
Jokić, Foto: Reuters

Košarkaš Denvera, Nikola Jokić drugi put zaredom izabran je za najkorisnijeg igrača NBA lige.

Informaciju prenosi novinar ESPN-a, Adrijan Vojnarovski. On navodi da će zvanična potvrda uslijediti ove sedmice.

Nikola Jokić je MVP nagradu osvojio u konkurenciji košarkaša Filadelfije i Milvokija, Džoela Embida, odnosno Janisa Adetokumba.

Jokić je vodio Denver do 6. mjesta na Zapadu i skora 48-34. U regularnom dijelu je prosječno bilježio 27,1 poen po utakmici, uz 13,8 skokova i 7,9 asistencija.

Nikola Jokić
foto: Sofascore

Denver je u plej-ofu eliminisan od Golden Stejta (4:1 u seriji), a Jokić je i u toj seriji imao sjajne brojke, ali nije mogao sam protiv "ratnika".

Ove sezone je ispisao istoriju NBA lige - postao je prvi igrač sa najmanje dvije hiljade poena, hiljadu skokova i 500 asistencija u sezoni. Jedini je igrač u istoriji Denvera koji je osvojio MVP priznanje.

Prije Jokića MVP nagradu dva puta su osvajali Bob Petit (Sent Luis Hoks), Karl Meloun (Juta), Tim Dankan (San Antonio), Stiv Neš (Finiks), Stef Kari (Golden Stejt) i Janis Adetokumbo (Milvoki).

Po tri puta su najbolji bili Medžik Džonson (Los Anđeles Lejkers), Lari Bird (Boston) i Mozes Meloun (Hjuston i Filadelfija).

Lebron Džejms (po dva puta sa Klivlendom i Majamijem), te Vilt Čemberlen (jednom sa Filadlefija Voriorsima, tri puta sa Filadlefija Seventisiksersima) su po četiri puta bili MVP lige.

Bil Rasel (Boston) i Majkl Džordan (Čikago) su po pet puta osvajali ovu nagradu, dok je na vrhu neprikosnoven Karim Abdul Džabar sa šest MVP titula (tri puta sa Milvokijem i tri puta sa Los Anđeles Lejkersima).

Denver je Jokića birao na draftu sa 41. pozicije 2014. godine. U trenutku kada su Nagetsi birali Jokića na ekranu je išla reklama za „Taco Bell“ tortilje, dok je Jokićevo ime bilo ispisano u donjem dijelu ekrana na grafici.

Nikola Jokić
foto: Printscreen YouTube

Osam godina kasnije Nikola Jokić je najbolji igrač na svijetu, drugi put zaredom...

I najniže je draftovani igrač koji je došao do tog priznanja.

Bonus video: