diplomatija

Za košarkašicu nude "trgovca smrti": Bijela kuća ponudila Rusiji razmjenu zatvorenika

"Uputili smo ozbiljnu ponudu kako bi vratili nju i Pola Vilana (osuđen za špijunažu). Pozivamo Rusiju da prihvati ovu ponudu", rekla je Žan-Pjer

14277 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer pozvala je Rusiju da prihvati "ozbiljnu ponudu" o razmjeni zatvorenika, kako bi se u Sjedinjene Američke Države vratila osuđena košarkašica Britni Grajner.

"Uputili smo ozbiljnu ponudu kako bi vratili nju i Pola Vilana (osuđen za špijunažu). Pozivamo Rusiju da prihvati ovu ponudu", rekla je Žan-Pjer.

Spekuliše se da su SAD spremne da Rusiji "vrate" osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, koga zovu "trgovac smrti".

Bijela kuća je osudila današnju presudu suda u Himkiju, koji je Grajnerovu kaznio zatvorom u trajanju od devet godina, zbog posjedovanja i krijumčarenja droge.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je danas da će državni sekretar Entoni Blinken verovatno pokušati da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim na marginama sastanka Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

"Ne sumnjam da će ako bude imao priliku, da pokuša da razgovara sa Lavrovim. Ako se nigdje ne budu susreli, siguran sam da će Blinken pokušati da inicira komunikaciju o tome", rekao je Kirbi televiziji MSNBC, prenio je Glas Amerike.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa bočicama u kojima je bilo ulje kanabisa u njenom prtljagu.

Ova 31-godišnja košarkašica je tokom suđenja priznala krivicu, ali je istakla da nije imala namjeru da počini krivično djelo.