Jokić, Dončić, Janis, Embid...: Ko će osvojiti prvi trofej Majkl Džordan?

Džordan je učestvovao u kreativnom procesu stvaranja bronzane statue koja će od ove sezone biti dodjeljivana najboljem igraču NBA lige

3920 pregleda 2 komentar(a)
Džordanov trofej, Foto: NBA
Džordanov trofej, Foto: NBA

Nagrada za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela sezone (Most Valuable Player) NBA lige od danas nosi ime Majkla Džordana, objavljeno je u danas.

Trofej koji je posljednje dvije godine osvajao centar Denvera, 27-godišnji srpski košarkaš Nikola Jokić, doživio je redizajn i jedan je od šest trofeja koji su danas dobili novi oblik, a data su im i nova imena prema legendarnim košarkašima koji su obilježili istoriju NBA lige kroz 75 godina postojanja.

Majkla Džordana mnogi smatraju najboljim košarkašem svih vremena. Predvodio je Čikago Bulse do šest naslova NBA prvaka i u svih šest finala osvajao MVP nagradu koja nosi ime nedavno preminule legende Bila Rasela, a tokom svoje zvjezdane karijere pet puta je osvajao nagradu za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela sezone.

Džordan je učestvovao u kreativnom procesu stvaranja bronzane statue koja će od ove sezone biti dodjeljivana najboljem igraču NBA lige.

Trofej je visok oko 60 cm (23,6 inča), a teži oko 10,7 kg (23,6 funti), u čemu postoji simbolika, jer broj 23 predstavlja Džordanov broj koji je nosio veći dio NBA karijere, a broj šest predstavlja broj osvojenih naslova.

Trofej za najboljeg odbrambenog igrača (Defensive Player of the Year) dobio je ime prema Hakimu Oladžuvonu, koju je tokom svoje bogate karijere ovu nagradu dobio dva puta, a devet puta bio izabran u najbolju odbrambenu postavu NBA lige.

Nagrada za najboljeg rukija u sezoni (Rookie of the Year) nazvana je po Viltu Čembrlenu, legendarnom centru čijoj statistici iz prve sezone u NBA ligi niko nije uspio da se približi. Igrajući za Filadelfiju u sezoni 1959./60. Čembrlen je imao prosjek od 37,9 poena i 27 skokova provodeći više od 46 minuta u igri, a uz nagradu za najboljeg rukoja zaradio je i MVP nagradu.

Nagrada za najboljeg šestog igrača (Sixth Man of the Year) od danas nosi ime Džona Havličeka koji je tokom prvih sedam sezona svoje karijere ulazio s klupe, ali je zahvaljujući svom velikom doprinosu čak četiri puta biran u ol-star tim.

Nagrada za igrača koji je najviše napredovao (Most Improved Player of the Year) od ove sezone nosi ime Džordža Majkana, američkog košarkaša hrvatskog porijekla koji se smatra prvim dominatnim centrom u NBA ligi.

Nova nagrada za odlučujućeg igrača sezone (Clutch Player of the Year) nazvana je prema Džeriju Vestu, legendi Los Anđeles Lejkersa, kojem je proslavljeni komentator utakmica ovog kluba Čik Hern dao nadimak "Mr. Clutch", zbog njegove sposobnosti pogađanja odlučujućih šuteva u završnim trenucima.

O ovoj će nagradi odlučivati žiri koji će činiti predstavnici medija, a kandidate za nagradu će imenovati glavni treneri NBA klubova.

Bonus video: