FIBA: Nećemo mijenjati ništa zbog dvije utakmice Evrolige

"FIBA je razmotrila takozvani predlog kalendara koji je stigao iz Evrolige (ECA). Možemo samo da pretpostavimo da je predlog dio taktike da se pažnja skrene sa drugih stvari i to u vrijeme kada je odluka ECA da napravi kalendar podnesena na istragu Evropskoj komisiji"
74 pregleda 2 komentar(a)
Fiba, Foto: FIBA
Fiba, Foto: FIBA
Ažurirano: 22.09.2017. 10:40h

FIBA je odbacila Evroligin predlog kalendara takmičenja, naglasivši da je on posljedica "nerazumnih i neuravnoteženih akcija" uprave elitnog takmičenja.

Poslije predloga Evrolige, FIBA je objavila saopštenje u kome je navela da su reprezentacije nešto o čemu treba voditi računa i čemu treba posvetiti više vremena od onog koji je predvidio kalendar koji je predložila Evroliga, prenosi Sport klub.

U otvorenom pismu se navodi:

"FIBA je razmotrila takozvani predlog kalendara koji je stigao iz Evrolige (ECA). Možemo samo da pretpostavimo da je predlog dio taktike da se pažnja skrene sa drugih stvari i to u vrijeme kada je odluka ECA da napravi kalendar podnesena na istragu Evropskoj komisiji.

Predlog je došao dva mjeseca pred početak FIBA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - a prema njemu treba sabiti sve kvalifikacije i najveća reprezentativna takmičenja u četiri sedmice u julu (nasuprot 38 nedjelja klupskih takmičenja), potom podrazumeva da se svi turnire nacionalnih timova iz septembra izmeste u jul 2019, a čak pokušava da promeni datum Olimpijskih igara - to jednostavno nije ozbiljno, a samim tim je i neprihvatljivo.

U skladu sa tim, FIBA bi voljela da istakne da, ako postoji problem, to je zbog nerazumnih i neuravnoteženih akcija ECA.

Konsultacije za kalendar od 2017. do 2021. završile su se 2014. godine, prije FIBA Svjetskog kongresa. Svih 213 članova nacionalnih saveza pomaže FIBA da prilagodi kalendar, koji je produkt dugoročnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama. Tokom 2015. godine, FIBA je javno objavila datume svih takmičenja kako bi se sve lige prilagodile. Na jesen 2016. godine, poslije jednostranog proširenja vlastitog kalendara, ECA je i usmeno i pismeno Evropskoj komisiji i FIBA potvrdila da njena pravila "ne zabranjuju niti ograničavaju igrače da učestvuju u reprezentativnim takmičenjima".

U proljeće 2017, domaće lige u Evropi, koje treba zaštiti od agresivnog proširenja ECA, takođe su objavile, preko ULEB, da bi prilagodile svoje kalendare za dobrobit turnira u kojima učestvuju nacionalni timovi.

Ipak, prije nekoliko nedjelja, u julu 2017, ECA je promijenila poziciju, predloživši kalenadar koji se namjerno vještački preklapa sa kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

ECA ne ukazuje na najočitiji aspekt ovog pitanja: ona može da pomjeri samo dva dana za koja su zakazane utakmice kako bi riješila problem koji je sama napravila. To nije teško. ECA je prošle godine odlučila da ode od nula do pet dabl-hedera iste sezone kako bi se odigralo više utakmice. Ove sezone moglo bi takmičenje da počne sedmicu ranije, kao i mnoge domaće like, i da doda još jedan dabl-heder. Postoje, naravno i druge opcije.

Realnost je da ECA posmatra nacionalne selekcije kao nepotreban i uznemirujući dio košarke i zbog toga je predložila smanjenje njihovog prisustva u kalendaru, marginalizujući ih u mali "ugao" tokom ljeta, što očito nije idealan trenutak za dvoranske sportove i nepotrebno opterećuje igrače poslije napornih klupskih sezona.

Poslije odličnog Eurobasketa, vrijeme je da našu pažnju usmjerimo klupskoj sezoni u Evropi - kako domaćoj, tako i međunarodnoj sa Evroligom, Ligom šampiona, Evrokupom i FIBA Kupom Evrope, a za koje vjerujemo da će dati dodatnu vrijednost reprezentacijama i da će izazvati interesovanje za košarku u Evropi i širom svijeta svaka tri mjeseca. ECA ima u svojim rukama ključ da promijeni kalendar i oslobodi klubove i igrače iz situacije koja po njih nije pravedna.

Nije vrijeme za dalje suprotstavljanje i FIBA nema namjeru da nastavi sa javnom raspravom koja šteti imidžu našeg sporta. Kao nadležno tijelo za košarku, FIBA je uvijek spremna da uči i razmatra predloge koji poštuju nacionalne timove i domaće lige za periodu poslije 2021. godine.

Za sada, vrijeme je da sve svoje snage usmjerimo u organizaciju Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje počinju 23. novembra, a u kojima će se 80 reprezentacija nadmetati na pet kontinenata".

Bonus video: