Još jedan fantastičan ciklus košarkaša: Kontinuitet "crvenih" je za svako poštovanje

Crnogorska reprezentacija plasmanom na Mundobasket napravili još jedan veliki uspjeh

12406 pregleda 7 komentar(a)
Foto: KSCG/Saša Matić
Foto: KSCG/Saša Matić

U avgustu 2021. crnogorski košarkaši su u pretkvalifikacije za plasman na Mundobasket ušli sa jasnim, ali ne baš i realnim ciljem da drugi put zaredom zaigraju na planetarnom takmičenju.

Počelo je sve duelima sa Islandom i Danskom, nastavilo se kvalifikacijama i okršajima sa Francuskom, Portugalom i Mađarskom kada je tim Boška Radovića i počeo da vjeruje da uspjeh nije daleko. Pogotovo kada je prvog dana jula 2022. srušio Francuze u "Morači"...

Tačka na fantastičan rezultat i plasman na SP je stavljena preksinoć ubjedljivom pobjedom nad Češkom (88:70), mada bi Crna Gora vizu čekirala i da je izgubila, jer je uslijedio poraz Bosne i Hercegovine u Mađarskoj.

Kako god, naša selekcija ide na turnir čiji su domaćini Indonezija, Japan i Filipini od 25. avgusta do 10. septembra.

"Krajnji cilj smo ostvarili, za ovo smo se okupili i moramo da budemo zadovoljni ", rekao je plejmejker Nikola Ivanović i pojasnio kakva je atmosfera u Savezu i ekipi:

"Hvala Savezu što tretira sve momke na pravi način. Uvijek mi je "merak" da igram za reprezentaciju. Veliko hvala Kendriku Periju koji je vukao selekciju, hvala i Džoni Radebou koji je bio tu u jednom ‘prozoru’ i dao doprinos. Peri je nedavno osvojio Kup kralja, a onda došao direktno u Tuzlu da igra za Crnu Goru. Podređen je ekipi koja ima fantastičnu atmosferu, i selektor je to uvijek potencirao i govorio da se momci ponašaju pošteno", istakao je košarkaš Crvene zvezde.

Češka je u nedjelju bila lak zalogaj.

"Znali smo šta želimo. Apsolutno smo kontrolisali dešavanja na terenu, ozbiljno shvatili meč koji je bilo mnogo teško igrati, jer je duel koji mora da se pobijedi po svaku cijenu. Uspjeli smo da svih 40 minuta držimo kontrolu i da dođemo do ogromnog uspjeha. Ovo je velika pobjeda, veliki rezultat i zaslužen plasman na Svjetsko prvenstvo", kazao je Ivanović.

A šta može da se očekuje na Mundobasketu od selekcije koja je do sada propustila samo jedno EP (2015) i iza koje je ozbiljan kontinuitet dobrih rezultata?

"Nadam se da ćemo igrati bolje nego u Kini. To neka bude cilj - da napravimo iskorak", jasan je Ivanović.

Ni Zoran Nikolić nema dilemu da je ovo veliki rezultat za crnogorsku košarku.

"Prvi put u istoriji smo osigurali SP prije četiri godine. Željeli smo ovo, ali smo uradili sve da nam ambicije ne predstavljaju teret. Imali smo taj meč sa Bosnom i Hercegovinom u Tuzli, nismo odigrali kako smo željeli, potom smo se skupili i samo razmišljali o duelu sa Češkom. Češka nije imala šansi za plasman, igrala je rasterećeno", to je moglo da bude opasnost za nas. Mada, sve je lakše uz fenomenalnu podršku publike, nadam se da će uvijek biti ovako kada smo domaćini", navodi Nikolić.

Put do Svjetskog prvenstva je bio dugačak.

"Zajedništvo je bilo od prvog momenta, to smo uvijek imali kakav god da je rezultat. Svi momci koji dođu znaju koji je cilj i niko ne gleda individualnu statistiku, već samo to kako da Crna Gora pobjeđuje. Bio je pritisak pred Češku, a mi nismo htjeli da razmišljamo o tome da li će BiH izgubiti, već da mi slavimo", zaključio je centar francuskog Le Portela.

Bonus video: