Džokera vole tamnoputi, Embida izbjegavaju da glasaju bijelci

Analizom procenta glasanja, tanmoputi glasači biraju ralnije od bijelaca u trci za MVP NBA lige

4969 pregleda 3 komentar(a)
Jokić igra po ukusu tamnoputih glasača, Foto: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports
Jokić igra po ukusu tamnoputih glasača, Foto: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Vedeta lidera zapada Denvera, Nikola Jokić, vodi u trci za treći uzastopni naslov MVP najjače košarkaške lige. On ima jaku podršku i od tamnoputioh glasača.

Novinar "The Athletica" Sem Emik osvrnuo se na objavu stručnjaka ESPN-a Kendrika Perkinsa koji je optužio bijelce, učesnike glasaja za MVP nagradu za rasnu pristranost.

"Ova je rasprava važna makar samo da bi se podigao veo s procesa glasanja i da bi se razmotrila stanovišta ili problemi ako postoje. Ne mislim da je "First Take" najbolje mjesto s obzirom na to da je emisija povezana s duhovitim primjedbama i kontroverznim izjavama. Ali implicitna pristranost postoji i pošteno je zapitati se igra li ulogu u glasanju", piše Emik.

Rasprava gubi vjerodostojnost ako se ne temelji na činjenicama. Perkins je tvrdio da su 80 odsto glasača za MVP bili bijelci. Zapravo, ova brojka iznosi 63 odsto.

Međubijelim glasačima, 69,8% prošle sezone glasalo je za Jokića (44 od njih), drugi je Džoel Embid sa 19% glasova(12 glasova), a Janis Adetokumpo treći sa 11,1% (7 glasača).

"U glasanju je učestvovalo 25 predstavnika tamnoputih u medijima (25 od 100), a Jokiću su dali 12 glasova, odnsono 48%. Embid je zauzeo drugo mjesto (11,44%), Janis treće mjesto (2,8%). Radite što želite s ovim brojevima, ali to su stvarni brojevi", kazao je Emik i dodao:

"Što se tiče Perkinsovog mišljenja da je rasna pristranost igrala ulogu, mogu govoriti samo u svoje ime - mene lično to ne brine. Ali ne mogu čitati tuđe misli”, piše Emik.

Bonus video: