Mijović: Naučio sam da očekujem neočekivano, ne bih prihvatio posao da ne mislim da ekipa ima rezerve

Petar Mijović će danas odraditi prvi trening u svom trećem mandatu na klupi Budućnost Volija, a za „Vijesti” govori o onome što ga čeka do kraja turbulentne sezone

23509 pregleda 74 reakcija 22 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

U subotu veče, 44 minuta prije ponoći, a nakon šokantnog poraza od Borca, koji je Čačanima omogućio da u baražu sa Heliosom traže opstanak u AdmiralBet ABA ligi, Budućnost Voli je objavila da je sporazumno raskinula saradnju sa Vladimirom Jovanovićem.

Iza 49-godišnjeg Čačanina nisu ostala velika dostignuća - ekipa je često djelovala previše anemično, olako gubila ogromnu prednost, što je najviše zaboljelo u osmini finala protiv Ulma, kada je „prosula” plus 17, pa je Evrokup završila sa skorom 9:10 i znatno prije nego što je bio cilj.

Ni u regionalnom takmičenju nije sve bilo blistavo, naprotiv. Porazi od FMP-a, Igokee i Splita su bili bolni, još više je navijačima zasmetala nemoć protiv Crvene zvezde (dva puta) i Partizana, a 3. mjesto je relativno lako osvojeno zahvaljujući i velikim kiksevima Cedevita Olimpije, te strmoglavom padu FMP-a nakon odlaska Trenta Frejžera.

Kao i prije četiri godine, uprava je odlučila da u aprilu povjerenje da Petru Mijoviću. Tada je stručnjak iz Bara dobio šansu nakon ostavke Jasmina Repeše poslije ubjeljivog poraza od Zvezde u majstorici finala ABA lige (97:54) i osvojio titulu prvaka Crne Gore, sa 3:2 u finalu protiv Mornara.

Sada ga čeka znatno kompleksniji zadatak nego u finišu sezone 2018/2019 - na svom trećem debiju će već u petak igrati sa Partizanom, kojem je pobjeda u „Morači” neophodna da obezbijedi 1. mjesto pred početak plej-ofa. Nakon toga slijede obračuni sa Megom u četvrtfinalu ABA lige, pa eventualni obračuni sa Crvenom zvezdom (ili Partizanom) u polufinalu...

U intervjuu za “Vijesti”, povratnik na klupu šampiona Crne Gore ističe da ga rastanak sa Jovanovićem nije iznenadio, jer je naučio da je to u košarci normalna stvar.

„U suštini, posao je takav da iznenađujućih stvari nema. Naučio sam od iskusnijih trenera, koji su prošli ozbiljan put do vrhunskog nivoa, da uvijek očekuješ neočekivano. Jasno je da tajming nije najsrećniji, jer je sredina aprila, ali ne bih potvrdno odgovorio ljudima koji su mi dali posao da ne mislim da postoje rezerve u ekipi. U periodu koji je ispred nas - u četvrtfinalu ABA lige i polufinalu, u kojem je imperativ da se nađemo, kao i u finišu Prve lige, imamo ambicije i želimo da ih ispunimo. To mi je uvijek bilo važno pri prihvatanju posla”, rekao je 41-godišnji stručnjak.

Jasno je da je ekipa psihički pala nakon ispadanja od Ulma,

„Ne želim nikakav alibi, ali je činjenica da je momenat složen. Rano ispadanje u Evrokupu donijelo je veliku emotivnu, a manje fizičku ispražnjenost, što je uticalo i na poraz od Borca. Ekipa se susreće sa padom samopouzdanja, mislim da su sada rezerve ove ekipe na psihološkom planu mnogo veće nego na košarkaškom”.

Mijović će danas odraditi prvi trening sa ekipom i pokušati da je pripremi za veoma zahtjevan duel sa Beograđanima, sa kojima ima sjajan skor - u svom drugom mandatu na klupi podgoričkog kluba, od oktobra 2019. do januara 2021. godine, protiv „crno-bijelih” je upisao tri pobjede i poraz.

Doduše, sada je mnogo drugačija situacija, jer je Partizan u međuvremenu doveo legendarnog Željka Obradovića, ima mnogo veći budžet, a i odličan tim, o čemu govori i plasman u četvrtfinale Evrolige.

„Suvišno je pričati o kvalitetu Partizana. Svjedoci smo da je pola ekipa iz vrha Evrolige imalo želju da u plej-ofu izbjegne Beograđane, s obzirom na formu, talenat, kvalitet ekipe, ali i najboljeg evropskog trenera. Partizan je najteži protivnik u momentu u kojem se nalazimo, ali to može da bude i olakšavajuća okolnost. Ključno je da u meč uđemo sa stavom da želimo da igramo, da radnim angažmanom budemo što je moguće duže u igri, a ako se poklope kockice, zašto i da ne iznenadimo? Favoriti jesu, najbolje su vođeni tim u Evropi, ali i Budućnost je treća na kraju regularnog toka ABA lige, što je dokaz da posjeduje kvalitet. Sa takvim mentalitetom moramo da uđemo u svaku utakmicu, sa željom da pobijedimo, a ne samo u meč sa Partizanom. Želim da takav pristup prenesem na momke, da uz dobar rad glave 'nacentriramo' na pobjedu”.

Malo je vremena za novog-starog trenera da mijenja mnogo u igri svog prethodnika, ali su neke rokade neminovne.

„Ljudi koji su bili dio stručnog štaba Jovanovića, a biće i u mom, rekli su mi da je ekipa radila jako dobro, da je to posvećena grupa. To me raduje, jer su to momci sa kojima može da se radi, a određene rezerve postoje u njima. Cilj mi je da se struktura igre i u fazi napada i u fazi odbrane podigne na viši nivo, a to će zavisiti i od adaptacije na nekoliko ideja. Vrijeme nam nije saveznik, biće nekih promjena, ali neće biti previše velike. Psihologija može da bude od presudnog značaja, a trening će biti jedino mjerilo. Želim da promijenim uloge pojedinim igračima, ne bih o imenima, ali mislim da ćemo time dobiti mogućnost da u kontinuitetu budemo agresivniji u oba pravca”, zaključio je Mijović.

Bonus video: