Košarkašice počele pripreme za Eurobasket: Nadamo se da ćemo igrati u Sloveniji

Crna Gora će na Eurobasketu igrati u grupi A sa selekcijama Letonije, Grčke i Španije

6736 pregleda 5 komentar(a)
Ženska košarkaška reprezentacija na današnjem okupljanju, Foto: KSCG
Ženska košarkaška reprezentacija na današnjem okupljanju, Foto: KSCG

Od Poljske 2011. godine, kada je osvojeno istorijsko šesto mjesto na prvom Evropskom prvenstvu od sticanja nezavisnosti, ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore je redovan učesnik kontinentalne smotre.

Nakon Poljske, Crna Gora je učestvovala na šampionatima Evrope u Francuskoj (10. mjesto), Mađarskoj (7), Češkoj (16), Letoniji i Srbiji (12) i prije dvije godine u Španiji i Francuskoj (12), dok će ovog ljeta na prvenstvu u Izraelu i Sloveniji sedmi put zaredom biti dio najboljih evropskih selekcija.

Crna Gora je danas počela pripreme za šampionat, koji se održava od 15. do 25. juna. Ekipa Jelene Škerović okupila se u Podgorici, a do početka prvenstva odigraće devet pripremnih utakmica.

Prve provjere Crna Gora će imati na Zlatiboru (23. i 24. maja) protiv Srbije, dok su dueli sa Slovenijom planirani za 8. i 9. jun. Od 28. maja do 3. juna dio ekipe će, u sklopu priprema, učestvovati na Igrama malih zemalja, koje se održavaju na Malti.

"Nije nova situacija za nas, očekivanja su da najbolje moguće odradimo ove pripreme, da iskoristimo ovo vrijeme da se dobro uigramo i da prikažemo najbolje partije na Eurobasketu. Radićemo ovdje u Podgorici, imamo pripremne utakmice protiv Srbije i Slovenije. Takođe učestvovaćemo na Igrama malih zemalja, tako da imamo devet utakmica da igramo prije Evropskog šampionata, što je dovoljno da se uigramo i vidimo naš potencijal i šta možemo da očekujemo od Eurobasketa," istakla je na okupljanju selektorka Jelena Škerović u izjavi za sajt Saveza.

Na današnjem okupljanju pojavile su se i dvije nove košarkašice - Nataša Mek (Lublin) i Taja Rejmer (Bešiktaš). Jedna od njih dvije učestvovaće na Eurobasketu.

"Očekujemo da one pokažu kvalitet tokom priprema sa nama, da vidimo koja će se najbolje uklopiti u naš stil igre. Mislim da je dobro za nas što su obje tu, jer imaju kvalitet, znamo ih dobro. Jedna igra u Bešiktaštu, a druga je sa Lublinom osvojila titulu u Poljskoj. Imaju kvalitet, naročito jer igraju na poziciji pet gdje nam je prijeko potrebna igračica sa iskustvom", objasnila je selektorka.

Crna Gora će mečeve grupne faze protiv Španije, Letonije i Grčke igrati u Tel Avivu. Prvoplasirane selekcije će direktno izboriti plasman u četvrtfinale, dok će se ekipe koje završe na 2. i 3. mjestu boriti za odlazak među osam najboljih. Četvrtfinale, polufinale i finale se igra u Sloveniji.

"Želimo da budemo zdravi, na okupu, da se što bolje spremimo kao ekipa. Nakon toga želimo da prođemo grupu, pa da vidimo što možemo kasnije. Nadamo se da ćemo stići do Slovenije. Znali smo da nas čeka Eurobasket, pa smo po završetku sezone morali da spremimo i glavu i tijelo za to. Mislim da smo spremne, navikle smo se za ovo već."

Selektorki Jeleni Škerović u radu će pomagati treneri Rusin Bernad i Miroslav Škara, fizioterapeut je Petar Stojović, Snežana Čorac je doktorica tima, a Nikolina Popović menadžer.

Na spisku su:

Milica Jovanović - Miškolc

Božica Mujović - Čajka

Sofija Živaljević - Arka Gdinja

Bojana Kovačević - Kadi la Seu

Jovana Pašić - Herceg Novi 87

Jelena Vučetić - Kadi la Seu

Jelena Dubljević - Mersin

Dragana Žiković - Budućnost Bemax

Marija Leković - Budućnost Bemax

Ksenija Šćepanović - Budućnost Bemax

Maja Bigović - Budućnost Bemax

Zorana Radonjić - Budućnost Bemax

Milena Jakšić - Nikšić

Nataša Mek - Lublin

Taja Rejmer - Bešiktaš

Lana Vukčević - Budućnost Bemax

Anastasija Drobnjak - Budućnost Bemax

EUROBASKET

GRUPA A: Crna Gora, Letonija, Španija, Grčka

GRUPA B: Belgija, Italija, Češka, Izrael

GRUPA C: Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Francuska

GRUPA D: Slovačka, Turska, Mađarska, Srbija

Bonus video: