Totalna dominacija Nikole Jokića

Centar Denver Nagitsa Nikola Jokić u polufinalnoj seriji Zapada protiv Finiksa potvrdio vanserijsku klasu, priznanje mu odaju Kevin Djurent, Čarls Barkli i Kendrik Perkins, dok mu se Mark Džekson čak i javno izvinio

4913 pregleda 13 komentar(a)
Vlada NBA ligom: Nikola Jokić, Foto: Reuters
Vlada NBA ligom: Nikola Jokić, Foto: Reuters

Nije MVP regularnog dijela treću godinu zaredom, ali Nikola Jokić je natjerao legende NBA lige i većinu aktivnih igrača da mu odaju priznanje - hvalospjevi su tako glasni da odjekuje izjava Kevina Djurenta nakon što je Denver u šest utakmica eliminisao njegov Finiks u polufinalu plej-ofa Zapada:

- Jokić je jedan od najboljih svih vremena. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih centara koji je ikada dodirnuo košarkašku loptu - rekao je Djurent, dvostruki osvajač prstena sa Golden Stejtom.

Djurentove riječi imaju težinu, nikada as Sansa nije ni krio da je impresioniran bivšim igračem Mege, i nije jedini koji je priznao srpskom košarkašu da je dominantan. Tako se Jokiću poslije serije sa Finiksom javno izvinio i čovjek koji ga nije štedio u analizama i tvrdio da ne zaslužuje MVP nagradu. Ona je kasnije pošla u ruke Džoela Embida...

- Nisam bio u pravu kada sam pričao o Jokiću. Nisam bio u pravu ni kada sam pričao o Nagitsima. Legitimno su pokazali da su najbolji. Neka samo tako nastave - istakao je nekadašnji centar Oklahome Kendrik Perkins.

34,5 poena je prosjek Nikole Jokića u plej-ofu ove sezone. Na taj učinak prosječno dodaje 13,2 skoka i 10,3 asistencije po utakmici

Denver je u noći između četvrtka i petka bio ubjedljiv u Arizoni (125:100), a Jokić je nastavio da igra u ritmu u kojem je praktično cijele sezone - upisao je tripl-dabl sa 32 poena, 12 asistencija i 10 skokova. Prosječan učinak u doigravanju ove sezone mu je 34,5 poena, 13,2 uhvaćene lopte i 10,3 asistencije. Kratko i jasno - totalna dominacija!

- Napravio sam grešku tokom svog glasanja za MVP nagradu, nisam glasao Jokića i izvinjavam mu se. Ne samo da je on MVP kandidat koji je zaslužio moj glas, već je jedan od najvećih svih vremena. Još jednom se izvinjavam - napisao je na Tviteru Mark Džekson, nekadašnji plejmejker i trener u NBA ligi.

Na Džeksonov kiks se nadovezao legendarni Čarls Barkli:

- Postoji jedna budala koja uopšte nije ni imala Jokića na listi. Ne, to nije bila neka administrativna greška. Takvi ljudi ne bi smjeli više da glasaju. Ja mislim da je Embid zasluženo osvojio trofej, ali svi smo znali da su Jokić, Embid i Janis Adetokumpo trojica najboljih. To je mogao da zna svako ko ima televizor i gleda košarku - grmio je Barkli.

17 asistencija je imao Nikola Jokić u trećoj utakmici polufinalne serije doigravanja protiv Finiksa. Denver je tada poražen 121:114, a srpski as je u tom susretu upisao i 30 koševa i 17 uhvaćenih lopti

Samo tri igrača u istoriji NBa plej-ofa u prosjeku ostvaruju tripl-dabl sa 30 ili više poena. Jedan od njih je, naravno, Jokić, zajedno sa Lebronom Džejmsom i Raselom Vestbrukom (dominirali su 2017. godine). Rekorder po broju tripl-dablova u plej-ofu u jednoj sezoni je Vilt Čembrlen sa sedam, Medžik Džonson i Drejmond Grin su to uradili po šest puta, Jokić je trenutno na pet, s obzirom na to da će odigrati još najmanje četiri meča ove sezone može da napadne rekord...

A koliko Denver sa Jokićem (najbolji tim Zapada u regularnom dijelu sezone) vjeruje u sopstvene mogućnosti vidi se i po izjavi trenera Majka Melouna.

- Naš cilj nije samo plasman u finale Zapada. To ne slavimo, imamo veće ciljeve. Zaustavili smo Finiks na 100 poena, u sve četiri pobjede naša odbrana je bila fantastična. Ako tako nastavimo imamo šansu da osvojimo prsten. Jer, sve počinje od odbrane - rekao je Meloun.

I Jokić je bio jasan:

- Čeka nas još mnogo posla - aludirao je na to da Nagitse zanima samo titula.

Bonus video: