Naneli spriječio SC Derbi da otpiše velikana

"Studenti" bili blizu nove senzacije i velike pobjede nad Partizanom. "Crno-bijeli" se tokom velikog dijela meča tresli kao prut, ali su pronašli način da slave u "Morači" (81:79) i izbore majstoricu koja je u ponedjeljak u beogradskoj Štark areni

7128 pregleda 1 komentar(a)
Foto: KK SC Derbi
Foto: KK SC Derbi

Ostala je još jedna šansa za SC Derbi, ali za ovom večeras protiv Partizana će sigurno dugo žaliti.

Podgoričani su ponovo, kao i u Beogradu, imali favorita u šaci, gotovo 35 minuta vodili u "Morači" i grabili ka istorijskom plasmanu u polufinale AdmiralBet ABA lige, ali su stali na korak od nove senzacije u regionalnom takmičenju.

"Studenti” su poklekli pred timom Željka Obradovića, izgubili 81:79 i moraju ponovo u Beograd - majstorica četvrtfinala je već u ponedjeljak, ovog puta u "Štark areni" će tim Andreja Žakelja pokušati da sruši velikana drugi put u osam dana.

Da li je i koliko to realno, drugo je pitanje, ali SC Derbi je u dvije utakmice sa Partizanom pokazao da energija i pravi karakter ruše prepreke, poručivši jasno da Partizan može da drhti pred mladom podgoričkom ekipom kao što je ove sezone pred njim drhtala Evropa, od Olimpijakosa do Reala, preko Makabija...

Podgoričani su u prva 32 minuta dozvolili Partizanu da samo dva puta vodi - 3:0 poenima Jama Madara (uz dodatno slobodno bacanje) i početkom posljednje četvrtine kada je Matijas Lesor zakucao za 64:63.

Odmah potom je Vasilije Baćović trojkom vratio prednost domaćinu i počela je rezultatska klackalica, koja je trajala sve do posljednjeg minuta.

Čovjek kojeg je imao Partizan, a falio je rivalu, zove se Džejms Naneli. Amerikanac je postigao 23 poena, od toga 21 u drugom poluvremenu - devet u trećoj, a 12 u posljednjoj četvrtini kada je svaki koš imao vrijednost skoro kao gol...

"Razočarani smo kada se ovako izgubi utakmica. Ali, bilo bi nevjerovatno ako bismo prošli, niko nije očekivao da dobijemo jednu, a ne dvije utakmice. Ponosan sam na momke, očekivao sam da će Partizan biti agresivniji i bio je. Na kraju smo imali problema, savladao nas je umor, ali i kvalitet Partizana. Opet smo bili odlični u skoku, a to je pokazatelj želje i moram da budem zadovoljan", rekao je Žakelj.

SC Derbi se nije dao do posljednjeg atoma snage. Tako je 28,9 sekundi prije kraja Zvonimir Ivišić pogodio uz faul Kevina Pantera, smanjio na 78:77, a onda nakon tajm-auta promašio dodatno slobodno bacanje.

Kazna je bila surova - Naneli je trojkom odvojio “crno-bijele” na sigurnih plus četiri kada je i bilo jasno da je Partizan pregrmio gostovanje u glavnom gradu Crne Gore.

"Bilo je i promašaja, ali to je košarka - nekad je to uz neki kontakt, nekad je nedostatak sreće, ali bilo je toga i na drugoj strani. U Areni će nam biti još teže, ali borićemo se da izborimo polufinale. Mada, i ako ne uspijemo - sve će biti u redu. Ja vjerujem da možemo, ali i igrači koji su na terenu moraju da vjeruju da možemo do pobjede u Beogradu. Sada da ohladimo glave i da mislimo o majstorici", istakao je Žakelj, čija je ekipa imala 22 izgubljene lopte.

Flečer Megi je sa 15 poena predvodio SC Derbi, Zvonimir Ivišić je upisao 12, na drugoj strani je najefikasniji bio Dante Egzum sa 24 - Australijanac je čuvao Partizan sve dok se nije dočekao pomoć Nanelija...

"Tražio sam da lopta ide kod Nanelija i on je to prepoznao", kazao je Željko Obradović.

SC DERBI - PARTIZAN 79:81 (21:19, 19:21, 23:20, 16:21)

Podgorica - Dvorana SC “Morača”. Gledalaca: 2.560. Sudije: Josip Radojković (Hrvatska), Mario Majkić (Slovenija), Dragan Porobić (Bosna i Hercegovina).

SC Derbi: Megi 15 (3-3), Pavlićević 11 (2-1), Ivanović, Vučeljić, Slavković 6 (2-1), Hadžibegović 8 (3-2), Goranović, Baćović 8 (1-1), Tasić 9 (8-7), T. Ivišić 2, Z. Ivišić 12, Drežnjak 8 (4-3).

Partizan: Ledej 5 (2-2), Drezgić, Koprivica, Panter 8 (4-4), Smailagić 7 (2-2), Papapetru, Egzum 24 (6-4), Naneli 23 (4-4), Lesor 5 (2-1), Trifunović 2, Anđušić 4, Madar 3.

Bonus video: