Pobjedom protiv kalkulacija

Košarkašice Crne Gore žele da danas (11.15 h) trijumfom nad Letonijom osiguraju makar 2. mjesto u grupi A i lakšeg rivala u osmini finala Eurobasketa. U slučaju poraza, morale bi da čekaju veče i pobjedu Španije nad Grčkom

8047 pregleda 0 komentar(a)
Nataša je odigrala sjajne utakmice za novui domovinu, Foto: Fiba
Nataša je odigrala sjajne utakmice za novui domovinu, Foto: Fiba

Nakon pobjede nad Grčkom na startu 39. Eurobasketa, košarkašice Crne Gore su jednom nogom bile u osmini finala. Ali, neočekivan rasplet događaja u grupi A i pobjeda Letonije nad jednim od glavnih favorita, Španijom, a onda i poraz tima sa Baltika od Grkinja, zakomplikovali su situaciju.

Pred posljednje kolo, sve četiri selekcije imaju po pobjedu i poraz i mogu da osvoje 1. mjesto, koje vodi direktno u Ljubljanu na četvrtfinale, ali i da završe kao četvrti i okončaju nastup na kontinentalnom šampionatu.

“Crvene” imaju jasnu računicu - pobjeda u današnjem duelu sa Letonijom (11.15 časova, prenos na TV Vijesti) im donosi makar 2. mjesto i lakšeg rivala na startu nokaut faze u Tel Avivu (najvjerovatnije Italiju). U slučaju da trijumfuju, mogle bi da budu i prve, ali samo ako Grčka na meču koji počinje u 19.45 iznenadi Španiju.

Ukoliko bi izgubile od Letonki, izabranice Jelene Škerović bi mogle da osvoje 3. mjesto, ali samo ako Grčka izgubi od Španije. “Crvena furija” će imati motiv da to uradi, jer bi preskočila prvu rundu nokaut faze, a u eventualnom četvrtfinalu izbjegla mogući duel sa braniocem titule, Srbijom.

- Protiv Grčke smo ostvarile bitnu pobjedu, dok nam je u duelu sa Španijom malo falilo, bile smo na poen razlike. I mi mlađe smo dobile šansu i mislim da smo pokazale da možemo, da smo dio tima. Mnogo mi znači povjerenje trenera, da mogu da igram ovakve utakmice, protiv košarkašica koje igraju u jakim ligama. Protiv Letonije idemo na pobjedu, vidjećemo šta će biti - kazala je Ksenija Šćepanović.

Maja Bigović poručuje da će ekipa dati sve od sebe protiv Letonije.

- Velika mi je čast što sam ovdje, prvi put sa seniorskom reprezentacijom. Imala sam mnogo toga da naučim - i od saigračica i od drugih timova. Protiv Grčke smo pokazale da možemo, dale smo sve od sebe. Protiv Španije smo pokazale karakter i da sa svima možemo da igramo. Rezultat nije realan, ali šta je tu je. To je još jedna lekcija. Imale smo dan odmora, vremena da se spremimo. Ulazimo koncentrisano u meč i daćemo sve od sebe - rekla je Bigovićeva.

Veliko pojačanje za Crnu Goru na ovom takmičenju je Nataša Mek. Amerikanka je oba meča odigrala dobro i prosječno bilježi 12 poena, pet skokova i dvije i po asistencije.

- Prve dvije utakmice smo odigrale dobro. Mlad smo tim, držimo se zajedno. Protiv Letonije očekujem da pobijedimo. Daćemo sve od sebe. Vidjele smo u ovoj grupi da svako svakoga može da pobijedi. Osjećam se kao Crnogorka, odlično sam dočekana - naglasila je 25-godišnja Teksašanka.

Bonus video: