Motiv do neba: Crna Gora traži pobjedu za olimpijske kvalifikacije

Crnogorske košarkašice igraju protiv Srbije u meču za plasman od 5. do 8. mjesta na Evropskom prvenstvu (14.45) i moraju da pobijede ako žele da se plasiraju u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu

12771 pregleda 55 reakcija 9 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Kada se realno sagleda slika, crnogorske košarkašice su već sada uradile mnogo na Evropskom prvenstvu. Upisale su tri pobjede, igrale četvrtfinale gdje ih je sačekala prejaka Francuska i savladala ubjedljivo (89:46), a da bi utisak ostao veoma dobar potrebno je da "crvene" takmičenje i završe na pravi način.

Tačnije, treba da samo još danas (14.45) budu prave, onakve kakve su bile u duelima sa Grčkom i Letonijom u grupi, te Italijom u osmini finala - da u prvom meču razigravanja od 5. do 8. mjesta savladaju Srbiju što bi bilo dovoljno da se izabranice Jelene Škerović plasiraju u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ulog je, dakle, ogroman, a očekuje se da u sastavu Crne Gore bude i Milica Jovanović koja je u četvrtfinalu igrala samo tri i po minuta zbog povrede lista.

"Očekuje nas rovovska borba, Srbija igra veoma agresivno u odbrani i pritiska po cijelom terenu, tako da će sigurno biti teško. Prije svega fizički. Znamo kako djevojke treba da reaguju u takvim situacijama, spremamo se za to. Nadamo se da ćemo ideje sprovesti u djelo i da ćemo biti smirene", rekla je Škerović.

Poraz od Francuskinja, koliko god bio očekivan, možda je malo i poljuljao samopouzdanje našem nacionalnom timu. Jer, san o polufinalu je prekinut na surov način u meču u kojem je favorit svih 40 minuta naplaćivao veći kvalitet.

"Sigurno je uticala ta utakmica na nas, nije bilo svejedno. Postojala je neka euforija pred četvrtfinale, djevojke su sanjale da mogu da pobijede Francusku i sve je to normalno. A kada vas realnost “udari” - onda nije lako. Mislim da su igračice kroz razgovore razumjele neke stvari i da imaju energiju pred ovu utakmicu. Vjerujem da je taj duel sa Francuskom iza nas, svi sada mislimo na Srbiju", poručila je selektorka.

Crna Gora dobro poznaje Srbiju - dva tima su se sastala u pripremama za Eurobasket.

"Te dvije utakmice su nam pokazale neke stvari, mada je rival na Evropskom prvenstvu u jačem sastavu nego što je bio tada. Ipak, igra isto - na visokom nivou i moramo da damo sve", istakla je Jelena Škerović.

Maja Bigović, 20-godišnji centar, vjeruje da naša selekcija ima šansu da dođe do olimpijskih kvalifikacija.

"Svjesni smo da smo došli do ove faze zahvaljujući velikom trudu i radu, kao i da je Srbija već dugo na velikoj sceni - da ima mnogo medalja i iskustvo. Moramo da uđemo u meč jako, da ostanemo skoncentrisane. Protiv Francuske je bilo očigledno da je rival fizički mnogo jači od nas, ali mislim da sa Srbijom možemo da igramo", kazala je Bigović.

Srbija je na Eurobasket došla kao aktuelni prvak Starog kontinenta, ali je odmah bilo jasno da su izabranice Marine Maljković daleko od šansi da odbrane titulu. Belgija nije imala milosti u četvrtfinalu, pa su Srpkinje prinuđene da se vade protiv naše selekcije.

"Ni za nas ni za Crnu Goru trenutno je postoji veća motivacija od toga da imaš priliku da odeš u kvalifikacije za Olimpijske igre. Vjerujem da će obje ekipe biti ekstremno motivisane i da će uraditi sve da odigraju dobru utakmicu. Što se tiče nas, nema potrebe da gledamo na ono što je bilo ili što je moglo da bude. Svjesne smo grešaka koje smo napravile, ali moramo da mislimo na narednog protivnika i da nam dovoljan motiv bude to što bi nas trijumf odveo u olimpijske kvalifikacije", rekla je kapitenka Srbije Tina Krajišnik.

Današnji program u ljubljanskim "Stožicama" u podne otvaraju Češka i Njemačka u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta, a nakon duela Crne Gore i Srbije se igraju polufinalni mečevi - od 17.45 igraju Španija i Mađarska, a u 20.45 Belgija i Francuska.

Bonus video: