Mlade košarkašice počele pripreme za Eurobasket, Radović: Cilj je opstanak u A diviziji

Prvenstvo se igra u Litvaniji od 29. jula do 6. avgusta, a rivali u grupi su Švedska, Španija i Poljska

2055 pregleda 2 komentar(a)
Mlada ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: KSCG
Mlada ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: KSCG

Mlada ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore počela je pripreme za Evropsko prvenstvo, koje se od 29. jula do 6. avgusta održava u Litvaniji.

Crna Gora je učešće izborila nakon dominantnog nastupa prošle godine na Evropskom prvenstvu B divizije u Sjevernoj Makedoniji, na kojem je, bez poraza, osvojeno prvo mjesto.

Sada je došlo vrijeme da se ekipa Vladana Radovića oproba u eliti, a rivali u grupi su Švedska, Španija i Poljska.

"Koliko sam prošle godine imao jasnu sliku o kvalitetu i mogućnostima ekipe, toliko je sad ova ekipa enigma kako će izgledati zajedno. Poznajem jako dobro igračice individualno koje su na spisku, ali će sigurno biti dosta teže za mene i moj stručni štab da ih uvedemo u jedan sistem igre i uspostavimo principe kojih se moramo držati. Moram naglasiti da zbog povreda ne mogu da računam na Jovanu Savković, koja je i prošle godine bila jedan od najboljih igrača ekipe i samog prvenstva, zatim na Bojanu Radonjić koja je imala jako bitnu ulogu, kao i na još nekoliko igračica koje bi sigurno imale neku ulogu u ovoj selekciji," rekao je selektor Radović za sajt Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG).

Vođa ove generacije je Marija Leković, koja je nedavno igrala i za seniorsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu.

"Ono sto je sigurno pozitivno i značajno je da su tu iz prošlogodišnjeg sastava Leković, Baošić, Bigović, te opet najmlađa Bulajić i Vukčević. Leković će nakon obaveza u seniorskoj selekciji i Eurobasketa dobiti jedan period da se odmori i oporavi, a zatim ce se prikljućiti pripremama i sigurno da će biti vođa ove ekipe," ističe selektor.

Naša reprezentacija će do početka prvenstva imati šest prijateljskih utakmica, a protivnici će biti Turska, Hrvatska i Srbija.

"Ova ekipa nema kvalitet i uigranost prošlogodišnje selekcije, sigurno da su i protivnici na još većem nivou, ali sam siguran da ćemo svi zajedno imati jedan veliki motiv da uradimo sve što možemo kako bi ostvarili cilj i ostali u A diviziji. U toku priprema svojim ponašanjem, odnosom prema obavezama i zalaganjem želim da zaslužimo i tu dozu sreće koja je u sportu jako bitna," zaključio je Radović.

Na spisku su: Marija Leković, Marija Baošić, Zoja Čanović, Tea Grabovica, Hajdana Šćepanović, Atina Radević, Mila Mijušković, Milena Bigović, Jelena Bulajić, Ksenija Kuzmanović, Žana Tatar, Jelena Perović, Nikolina Ilić, Lana Vukčević i Ivana Vujošević.

Bonus video: