Brazil: Četvrtfinale je daleko

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

5972 pregleda 0 komentar(a)
Bruno Kaboklo, snaga pod košem, Foto: FIBA
Bruno Kaboklo, snaga pod košem, Foto: FIBA

Legendarni Andreson Varežao i Leandrinjo Barbose nisu više tu, ali imena poput Raula Neta (Klivlend), Bruna Kabokla (Venecija), Jaga Dos Santoša (Crvena zvezda) i veterana, 40-godišnjeg Marselinja Uertasa (Tenerife) daju Brazilcima dovoljno optimizma pred Mundobasket.

U pripremnim mečevima izabranici selektora Gustava de Kontija tukli su Južni Sudan, Venecuelu i Australiju, što je najveći skalp, ali su potom poraženi od Srbije i Italije, pa ih je tamošnja javnost ipak s promjenjivim očekivanjima ispratila na Daleki istok.

“Karioke” ni bi trebalo da imaju problema da se zajedno sa Španijom plasiraju u drugi krug, ali onda dolazi do neugodnog, preteškog ukrštanja - Francuska i Kanada biće ogromne prepreke na putu među najboljih osam. Nije pretjerano reći da Brazilci nemaju prevelike šanse.

Dolaze, ipak, sa vrlo uigranim timom, ne samo zbog reprezentativnih nastupa - Kaboklo i Jago su bili “paklen” tandem koji je odveo Ulm do titule prvaka Njemačke. Kaboklo, 208 cm visoki centar, prešao je u Veneciju, a brzonogi plej Jago u Crvenu zvezdu.

Brazil je dvostruki svjetski prvak (1954, 1963), ali je posljednju medalju na svjetskim prvenstvima, bronzanu, osvojio 1967.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: