KSCG zakazao sjednicu UO, klubovi poručuju da on od januara ne postoji

klubovi su dostavili i odluku inspektora za sporta Ivana Todorovića koji je u rješenju naložio održavanje Skupštine zbog izbora UO, kojem je mandat, po njegovom nalogu, istakao 11. januara 2023.

4701 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Košarkaški savez Crne Gore na zvaničnom sajtu obavijestio je javnost da je za subotu zakazana sjednica Upravnog odbora na kojoj bi trebalo da se donesu važne odluke za početak klupskih sezona. Ubrzo nakon toga reagovala su 32 crnogorska kluba i Udruženje košarkaških sudija Crne Gore koji su u saopštenju poručili da Upravni odbor "de facto ne postoji od januara".

Sve ovo na neki način je nastavak "sukoba" u KSCG, koji ni prije četiri dana na Skupštini zbog nedostatkva kvoruma nije izglasao novi Upravni odbor.

Pomenuti klubovi kažu da pomenuta informica dezinformiše širu javnost i samim tim dezauviše KSCG.

"To što 'Upravni odbor'’ otključava košarku, zapravo predstavlja klasičnu zamjenu teza. Taj 'Upravni odbor'’ je napisan pod znacima navoda, s obzirom da od januara de facto ne postoji. Paradoksalan je i podatak da su u međuvremenu i njegova dva člana podnijela ostavku, i to nakon što im je istekao mandat!? Da li ste ikada čuli da neko može da podnese ostavku na funkciju koju više ne obavlja", upitali su klubovi.

Dodaju da je izuzetno važno da napomenu da su prije posljednje vanredne Skupštine predali inicijativu da se Skupština sazove u najkraćem mogućem roku, kako bi se izabrao novi UO i samim tim krenulo sa takmičenjima.

"Inicijativu su potpisala 33 kluba sa 38 članova. Zato ne možemo, a da se ne zapitamo: Zašto čak 27 klubova potpisnika ove inicijative za početak lige nisu sa svojim predstavnicima izašli na Skupštinu, kako bismo na propisan način izabrali legitiman UO? Ovaj i ovakav 'Upravni odbor', poštovani košarkaški radnici, ne 'otključava košarku', ključ je cijelo vrijeme u vašim rukama, ali ne želite da ga ubacite u bravu i okrenete. Umjesto toga, pokušavate da na ovakav perfidan način 'povampirite' 'UO', koji nema legitimitet. Time svi zajedno gubimo kredibilitet, ali i kršimo zakon", piše u saopštenju.

Takođe, kako naviode, prije cijele ove ujdurme, ne smije se zaboraviti da da je Inspekcija za sport dva puta naložila Predsjedniku Skupštine da sazove sjednicu, na šta se isti, kako kažu, oba puta oglušio.

"Još jedno pitanje za 'otključavaoce košarke' - molimo vas da nam objasnite koji razlozi stoje iza vaših pokušaja da u Prvu ligu na silu ubacite KK Ibar, kojeg ste vi, bivši UO i generalni sekretar, eliminisali iz takmičenja zbog dugovanja dok ste bili legitimni, a sada ga kao nelegitimni organ vraćate!? Ne možemo da ovo ne protumačimo kao odluku koja za cilj ima ostvarivanje ličnih interesa, a na opšteg dobra kako ste u saopštenju pokušali da predstavite", zaključuju u saopštenju.

Pomenuti klubovi su dostavili i odluku inspektora za sporta Ivana Todorovića koji je u rješenju naložio održavanje Skupštine zbog izbora UO, kojem je mandat, po njegovom nalogu, istakao 11. januara 2023.

Međutim, nego iz KSCG, mimo znanja predsjednika KSCG Nikole Pekovića, zakazao je Upravi odbor koji ne postoji devet i po mjeseci.

Peticiju su potpisali KK Sutjeska, Anagustum Nikšić, ŽKK Sutjeska, Nikšić basket, Panter, Piva basket, Teodo, Kotor, Primorje 1945, As, Bijela 2015, Risan, Boys, Balkanski ris, Ivangrad 2016, SC Derbi, Lim, Junior, Slavija, All Star, Vukovi Zeta, Budva basket 2017, Mediteran, Basket Magic, Mogren basket, ŽKK Lovćen, Pro basket, Rudar, Milenijum, Mega basket, Sutomore, Cetinje i Udruženje košarkaških sudija Crne Gore.

Bonus video: