Tanjević: Nastojaćemo da pobijedimo neku utakmicu tokom priprema, ali nije to cilj

"Cilj je da se ekipa pripremi da što bolje odigra mečeve koji se igraju za bodove", rekao je 70-godišnji stručnjak
6 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2017. 19:15h

Pauzu između turnira u Beogradu i Tuluzu, košarkaši Crne Gore su iskoristili da „skoknu” do kuće.

Bogdan Tanjević im je u ponedjeljak dao slobodan dan, a već danas popodne ih je okupio u sportskom kompleksu „Verde”, gdje su nastavili pripreme za Eurobasket.

U hotelskoj dvorani u Donjoj Gorici će trenirati i sjutra, a već u četvrtak u Tuluz, gdje će od petka do nedjelje redom igrati protiv Italije, Francuske i Belgije.

Iz Francuske „crveni” lete direktno u Istanbul, gdje će prvo trenirati i igrati sa sa Turskom, da bi 25. avgusta odradili prvi meč na turniru protiv Ukrajine, a dan kasnije i sa domaćinom.

"Dali smo igračima dan i po odmora, jer smo vezali tri sedmice uzastopnog rada. Odlično su to podnijeli, iako im često bude problem toliko odsustvovanje od kuće. Čeka nas veoma jak turnir u Francuskoj i onda još tri utakmice u Istanbulu, dvije sa Turskom i jedna sa Ukrajinom. Poslije toga ćemo doći samo da preperemo stvari i idemo na Evropski šampionat", slikovit je bio Tanjević.

Čovjek koji je bio klupski šampion Evrope sa Bosnom 1979. godine, a tačno dvije decenije i sa reprezentacijom Italije, poručuje da rezultat u pripremnim mečevima nije bitan.

"Jače provjere od ovih koje smo imali u Beogradu, i onih koje nas čekaju u Francuskoj i Turskoj, nismo mogli da imamo. Nastojaćemo da pobijedimo neku utakmicu, ali nije to cilj, već da se ekipa pripremi da što bolje odigra mečeve koji se igraju za bodove. U Beogradu smo odigrali dva pristojna susreta, ali mislim da možemo bolje od toga. Ima dosta stvari da se dotjera i popravi, da se unaprijedi forma i tima i pojedinaca".

Od rivala u grupi najviše je pokazala Hrvatska, koja redom ruši sve tokom priprema.

"Hrvatska uvijek spada u velesile, koje s punim pravom atakuju na medalje i svako prvenstvo počinje sa istom ambicijom. I ovog puta će biti tako, ali se ne bojim te utakmice. Bićemo dobar protivnik Hrvatima i borićemo se za pobjedu. Oni su počeli sjajno, a mi po običaju imamo malo 'štucanja'".

"Više volim da forma dođe oko 1. septembra, a ne da je sada imamo. Kada se tim „natovari” velikim radom, to polako izlazi, a kada se kraće trenira, onda se brže dođe i do forme, ali ju je teško držati na takmičenju koje traje dugo. Opasnost je da krene dolje, a kada se to desi nema vremena da krene ka gore", jasan je Tanjević.

Čovjek rođen prije 70 godina u Pljevljima priznaje da mu je jako teško da se odrekne još dvojice košarkaša sa spiska.

"Sveli smo spisak na 14 imena, a sada mi je ovo noćna mora, kao i svakom treneru. Devet godina se borim „kao konj” da privolim Fibu da dozvoli reprezentacijama da idu sa 14 igrača na prvenstva. Iz neobjašnjivih razloga nemamo na to pravo".

"Prije neki dan sam poslao poruku drugu koji radi u Fibi kako je Saša Đorđević jako srećan što su mu se dva igrača povrijedila i da se nada da će još dvojica do 1. septembra, kako bi znao kojih 12 će da ide".

"Kome to nije dobra poruka, a taj odlučuje? Besmisleno je da na takmičenju gdje imaš devet utakmica nemaš pravo da zamijeniš povrijeđenog igrača. To pismo sam prvi put poslao Fibi 2006. godine, kada sam sa Turskom završio Svjetsko prvenstvo sa devet igrača. Ne daju", zaključio je Tanjević.

Galerija

Bonus video: