Budućnost stala u ključnom trenutku, Partizanovi lideri napravili razliku

„Plavi” u direktnom duelu za drugo mjesto pred plej-of poraženi od aktuelnog šampiona AdmiralBet ABA lige

22000 pregleda 19 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Budućnost Voli je imala veliku šansu, ali je stala na korak od podviga u želji da radvoji dva evroligaša na vrhu tabele pred početak plej-ofa AdmiralBet ABA lige.

Realnost je takva da "plavi" u doigravanje idu s trećeg mjesta, tamo ih je poslao Partizan koji je peti put zaredom slavio u međusobnim duelima - u "Morači" je bilo 89:83 za tim Željka Obradovića koji je tako osigurao i prednost domaćeg terena u eventualnom polufinalu protiv Budućnosti...

Partizan je gotovo 35 minuta imao kontrolu, sjajno šutirao (devet trojki je postigao iz 12 pokušaja u prvom poluvremenu, ali Budućnost je odgovorila istom mjerom i, prije svih, paljbom Flečera Megija ostajala u igri. Imao je crnogorski šampion svoje šanse koje je na kraju previše lako prokockao, pa druga pobjeda nad beogradskim "vječitima" (nakon što je u Podgorici deklasirala Crvenu zvezdu) nije bila moguća.

Iako su gosti početkom posljednje četvrtine imali najveću prednost (plus devet) sve je moralo da se rješava u finišu - tim Andreja Žakelja je dva minuta prije kraja imao dva napada da povede, ali je kod rezultata 80:79 prvo Alerik Frimen promašio polaganje, a onda i Jogi Ferel trojku. Već u narednom napadu je Partizan poenima sa distance Kevina Pantera stigao do tri poena prednosti...

Uslijedio je tajm-aut Žakelja i najljepši momenat utakmice kada je Joan Makundu poletio kroz vazduh i uz faul zakucao preko Zeka Ledeja, pa je je mogao da poslije minuta odmora koji je tražio Obradović donese izjednačenje. Promašio je, međutim, Francuz dodatno slobodno bacanje, ali je tada ustvari tek počela prava drama.

Ledej je bio siguran za 84:81, uzvratio je Megi za 84:83, a ključni trenutak se dogodio 30 sekundi prije kraja kada Ledej - povratnik u tim nakon pauze zbog smrti u porodici - pogodio trojku za bijeg aktuelnog šampiona na 87:83.

Prije tog pogotka Ledeja je bio zanimljiv duel Pantera i Ferela, kada su sudije prvo mogle da sviraju faul igraču Budućnosti, a onda i prekršaj u napadu kapitenu Partizana...

I to je maltene bilo to - Budućnost je poslije tajm-auta htjela brzu trojku, ali je Brendona Pola izblokirao Pi Džej Doužer i natjerao ga na grešku u vođenju kada je definitivno stavljena tačka na utakmicu i borbu za drugo mjesto.

Megi je postigao pet trojki iz devet pokušaja za 17 poena, Kenan Kamenjaš je imao 14, a samo je još Frimen (10) meč završio s dvocifrenim učinkom.

Nedostajao je napadački raspoloženi Ferel koji je upisao samo četiri poena uz šest promašaja iz sedam pokušaja iz igre. Poeni lidera su nedostajali Budućnosti, a Partizan je zahvaljujući njima i dobio utakmicu - Ledej je "isporučio" 22, Panter 19 uz devet asistencija, a Džejms Naneli 15 uz sva tri pogođena šuta van linije 6,75.

BUDUĆNOST VOLI - PARTIZAN 83:89 (21:23, 23:21, 19:26, 20:19)

Podgorica - Dvorana "Morača". Gledalaca: 5.100. Sudije: Boltauzer (Slovenija), Hordov (Hrvatska), Nedović (Slovenija).

Budućnost Voli: Megi 17, Frimen 10, SLAVKOVIĆ 6 (2-2), Makundu 4 (1-0), FEREL 5 (4-3), DŽONS 4 (2-2), Jagodić Kuridža, TANASKOVIĆ 8, Rajt 7 (1-0), POPOVIĆ 2, Pol 6, Kamenjaš 14 (2-2).

Partizan: Ledej 22 (10-8), Avramović 4 (2-1), Koprivica 4, PANTER 19 (5-5), Smailagić, NANELI 15, Trifunović, Anđušić, DOUŽER 10 (5-4), Ponjitka 2, KAMINSKI 11 (2-1), KABOKLO 2.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: