Svi rekordi košarkaša sa ovih prostora u NBA: Jokić ima koga da naslijedi

Rekord u broju postignutih poena drže dva Hrvata, Dražen Petrović i Bojan Bogdanović, koji su po jednom u karijeri postigli 44 poena
409 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2017. 12:50h

Da je Nikola Jokić zvijezda u stvaranju, potvrđeno je sinoć u Medison Skver Gardenu gdje je mladi srpski centar ubacio nevjerovatnih 40 poena.

Simpatični Somborac je u hramu košarke predvodio Denver do pobjede protiv Njujorka i postao tek peti igrač sa ovih prostora koji je stigao do brojke od 40 koševa.

Rekord u broju postignutih poena drže dva Hrvata, Dražen Petrović i Bojan Bogdanović, koji su po jednom u karijeri postigli 44 poena.

Za njima slijedi Peđa Stojaković sa 42 koša, i Slovenac Goran Dragić sa 40 poena.

Sljedeći na listi je crnogorski centar Nikola Vučević sa 37 poena, Dino Rađa je dva puta ubacivao 36, a po 34 koša su imali Nikola Peković, Vlade Divac, Beno Udrih, Mirza Teletović i Toni Kukoč.

Do 33 je stigao i Gordan Giriček, a po 30 su postizali Predrag Danilović i Vladimir Radmanović.

Nenad Krstić je imao 29, Primož Brezec 27, a 26 poena su ubacivali i Žarko Čabarkapa, Predrag Drobnjak i Žan Tabak.

Istakli su se i Saša Pavlović, Darko Miličić, Saša Vujačić i Marko Jarić sa 25 poena, Željku Rebrači, Dariju Šariću, Nemanji Bjelici i Rašu Nesteroviću je rekord 24 koša, Jusufu Nurkiću 23, 22 poena su postizali Roko Leni Ukić, Boban Marjanović i Pero Antić, a 21 Mario Hezonja.

Kad su u pitanju evropski košarkaši, jedini igrai sa tog kontinenta koji su prebacili 50 poena su Francuz Toni Parker koji jednom ubacio čitavih 55 i najbolji evropski igrač svih vremena Dirk Novicki sa 53 koša.

Blizu su došli Britanac Ben Gordon sa 48, Italijan Danilo Galinari sa 47 i Pau Gasol sa 46.

Četrdeset poena su prebacivali i Holađanin Rik Smits koji je ubilježio 44, Turčin Mehmet Okur je imao 43, Mark Gasol 42, Andrea Barnjani 41.

Toliko je ubacio i Janis Antetokumpo koji bi vrlo lako mogao da obori rekord Parkera jer su mu tek 22 godine.

Poenima su se isticali i Hido Turkoglu sa 39, Šarunas Marčuljonis i Nik Batum sa 35..

U skokovima Vučević daleko ispred svih

Centar Orlando Medžika i crnogorske reprezentacije Vučević je daleko najuspješniji kada su u pitanju skokovi na jednoj utakmici. Jedan od najboljih skača u istoriji Orlanda je na jednoj utakmici uhvatio 29 lopti, što je apsolutni rekord franšize.

Od igrača sa ovih prostora su 20 ili više skokova imali samo još dva igrača. Vlade Divac je dva puta uspio da zabilježi 24 skoka, a Dino Rađa je jednom 20 puta bio prvi do lopte.

U toj kategoriji su se isticali i Boban Marjanović sa 19 skokova, a po 18 su imali Nikola Peković, Primož Brezec i Jusuf Nurkić.

Po 17 skokova su bilježili Predrag Stojaković i Nikola Jokić, Žan Tabak, Darko Miličić, Željko Rebrača po 16, Mirza Teletović, Stojko Vranković i Rašo Nesterović po 15...

U asistencijama je rekorder Goran Dragić sa 18, a slijedi ga njegov sunarodnik Beno Udrih sa 17.

Divcu je rekord 13 asistencija, Jariću 12, a Divčevim stopama ide Jokić koji je imao 11 dodavanja za koš na jednom meču.

U ukradenim loptama prvo mjesto sa po šest ukradenih lopti na jednom meču dijele Divac, Dražen Petrović, Jarić, Stojaković i Udrih.

Apsolutni rekorder u blokadama je Vlade Divac koji je imao nevjerovatnih 12 blokada na jednom meču. Slijedi Rašo Nesterović sa devet, po sedam su imali Miličić (dva puta), Rebrača i Rađa, dok je Vučeviću najbolji učinak šest blokada.

Galerija

Bonus video: