Tanjević: Rajs dolazi, Bjelicu hvale kao da je član DPS-a

Crna Gora će prvi dio šampionata, koji počinje 31. avgusta, odigrati u Klužu, u grupi sa domaćinom Ruminijom, Španijom, Hrvatskom, Mađarskom i Češkom
67 pregleda 0 komentar(a)
Press KSCG, Foto: Saša Matić (KSCG)
Press KSCG, Foto: Saša Matić (KSCG)
Ažurirano: 10.01.2017. 18:50h

Tajris Rajs i Milko Bjelica našli su se na širem spisku igrača, na koje selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Bogdana Tanjevića računa za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Rajs je 2013. igrao za Crnu Goru na Eurobasketu u Sloveniji, a šanse da američki plejmejker i najbolji igrač Barselone ponovo obuče crveni dres su velike.

“Moj utisak, nakon razgovora sa njim, je da je on fin čovjek i da ima ambiciju da igra za reprezentaciju. Nisam insistirao da dođe prošle godine, jer je imao male probleme sa koljenom. Ako bude zdrav, i ako uradi sve pripreme kao i ostali igrači, biće dobro pojačanje”, kazao je selektor Tanjević.

I dok sa Rajsom postoji “ako”, ono što je sigurno je da će reket Crne Gore biti jači za krilnog centra Crvene zvezde Milka Bjelicu, potvrdio je selektor, uz, za njega, karakterističnu opasku:

“Stalno mi ga svi hvale, kad smo se čuli rekao sam mu – da ti nisi član DPS-a, kad te svi hvale i guraju”, kazao je, uz osmjeh, Tanjević.

“Bjelicu sam preskočio prošle godine, jer je tiho i nježno pitao može li da dobije odmor. Najlogičnija je stvar da će opet biti u reprezentaciji, jer igra u timu koji ima fantastične rezultate, a on je jedan od nosilaca igre. Jedva čekam da ga vidim sa nama. On je u dobrim godinama, ali ima svježinu ambicioznog igrača, koji svaki minut u igri koristi na izuzetan način”, rekao je Tanjević.

Nakon dobro odrađenih kvalifikacija očekivanja pred Eurobasket su velika, pominje se da bi Crna Gora mogla da bude potencijalno iznenađenje .

“Ko se ne nada, bolje i da ne izlazi na teren, ali isto tako - ko nije spreman na poraz, ni taj ne treba da izlazi na teren. Mi moramo da gajimo ambicije za najveći rezultat, uvijek sam trenirao ekipe koje su se zanosile velikim stvarima”, rekao je Tanjević.

Crna Gora će prvi dio šampionata, koji počinje 31. avgusta, odigrati u Klužu, u grupi sa domaćinom Rumunijom, Španijom, Hrvatskom, Mađarskom i Češkom.

“Evropsko prvenstvo je nekad teže od Olimpijskih igara, na kojima, kada se plasiraš, možeš da uletiš u borbu za medalju. Žestoka je konkurencija, ogroman kvalitet, sve što svjetska košarka, ne računajući Ameriku, donekle Australiju i Argentinu može da ponudi, nalazi se u Evropi. Mi moramo dobro da se spremimo. Dopalo mi se kako smo radili prošle godine, dopao mi se pristup igrača, atmosfera je bila fantastična i van terena... Ako nema tog zajedništva, ne može se očekivati veliki rezultat”, rekao je Tanjević.

Crna Gora sa osam selekcija na velikim takmičenjima

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, Crna Gora je jedna od osam država u Evropi koja će ovog ljeta imati sve nacionalne selekcije na velikim takmičenjima.

Osim muškaraca, na evropskim prvenstvima u A diviziji takmičiće se i seniorke, kadeti, juniori i mlađi seniori (U20).

"Imamo težak zadatak, imaćemo na raspolaganju praktično novi tim. Ne možemo da tražimo velike rezultate, opstanak bi bio velika stvar. Imamo tešku grupu u kojoj su nam rivali Francuska, Turska i Island", kazao je selektor reprezentacije do 20 godina, Dušan Dubljević.

Selektor juniora Nebojša Bogavac podsjetio je na dominantan povratak u A diviziju i kazao da bi i za njegovu selekciju opstanak u elitnom društvu bio uspjeh.

"Imamo težak zadatak i ozbiljne rivale. Nadam se da ćemo ostati u A diviziji", rekao je Bogavac.

Selektor kadeta, koji će biti domaćini šampionata, Mladen Ostojić, kazao je da je domaćinstvo dodatna obaveza njegovim izabranicima.

"Prošle godine smo opstankom u A diviziji napravili dobru stvar. Cilj nam je da izborimo opstanak i ove godine, a sve što bi se napravilo više bio bi veliki uspjeh. Imamo talentovanu generaciju, dosta talenata koji su budućnost crnogorske košarke", kazao je Ostojić.

Selektor pionira Zoran Marojević kazao je da i ove godine očekuje dobar rezultat na turniru u Sloveniji, nezvaničnom prvenstvu Evrope.

"Odradićemo 20 dana priprema i odigrati tri-četiri kontrolne utakmice. Prošle godine smo bii drugi, nadam se da ćemo ove najmanje ponoviti prošlogodišnji rezultat", kazao je Marojević.

Muška pionirska selekcija nastupiće na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Sloveniji, dok će Crna Gora imati predstavnike na Igrama malih zemalja Evrope i Univerzijadi u muškoj konkurenciji.

"Na spisku je većina igrača koji su prošle godine bili dio kvalifikacija za EP. To govori koliko ozbiljno pristupamo toj akciji. Cilj je da ponovimo rezultat sa Islanda i provjerimo potencijalne kandidate za EP. Što se tiče Univerzijade predvodiću selekciju igrača rođenih 1996. godine, najtalentovaniju generaciju od osamostaljenja", istakao je Boško Radović i najavio da će selekcija biti pojačana sa nekoliko iskusnijih igrača, rođenih 1993. i 1994. godine i da joj je cilj da se umiješa u borbu za medalju.

Bonus video: