Aplauzi za častan oproštaj „plavih”

"Bolja ekipa se plasirala na fajnl-for i tu nema nikakvih dilema", kazao je kapiten “plavih” Marko Popović.
59 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Košarkaši Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2012. 11:31h

Koliko je tanka bila nada da Budućnost Volija, po ko zna koji put ove sezone, može napraviti čudo, u paklu “La Fontete” u Valensiji, gdje je branila prednost od četiri koša, bilo je jasno već nakon prvih deset minuta kada je na semaforu stajalo 28:11. I ne samo zbog rezultatske premoći, već i nemoći izabranika Dejana Radonjića da odgovore na paklen presing rivala, nošenog frenetičnom podrškom sa tribina. Tek krajnji rezultat u Valensiji, gdje je istomeni domaći klub nadvisio Budućnost Voli (85:63), i ne govori na pravi način o dešavanjima na terenu. Domaći su dominirali, jednostavno, u svim segmentima igre, a gosti su nagrađeni aplauzom za sportski fer-plej.

"Bolja ekipa se plasirala na fajnl-for i tu nema nikakvih dilema. Činjenica je da nijesmo mogli da odgovorimo na njihov presing u svih 40 minuta, i ne tražimo alibi niti u povredi Bojana Krstovića koji je jako značajan igrač u našoj postavci, niti pak u povredi Nikole Ivanovića, kojom je naša spoljna linija bila oskaćena. Ne treba tražiti ni alibi na sudijski kriterijum, jer na njega smo navikli na svim gostovanjima, pa je i u Valensiji naš pokušaj agresivnije igre doveo do opterećanja igrača faulovima.

Sve to na jednu stranu, jer činjenica je da je Valensija bolja ekipa, sa igračima koji imaju neuporedivo više iskustva u igranju važnih utakmica i sa mnogo više jakih rivala u toku godine. Uz to, ovaj je duel došao u momentu vrhunca njihove forme. Eto, prije samo dvije sedmice Valensija je skoro sa identičnom razlikom dobila Real, u nizu su od četiri pobjede u ligi koja je najjača u Evropi", kazao je kapiten “plavih” Marko Popović.

Ipak, niko u Budućnost Voliju nema razloga da žali za bilo čim. Ciljevi su ove sezone već uveliko premašeni, pošto “plave” očekuje i fajnl-for ABA lige u Tel Avivu.

"Imali smo nespornu želju, motiv da pokušamo da iznenadimo, ali smo mogli samo sportski da čestitamo na pobjedi Valensiji i poželimo joj uspjeh na završnici Evrokupa. Oni imaju kvalitet, tačnije favoriti su za osvajanje ovog takmičenja sa trenerom koji je unio puno pozitivnoga u igri ovog tima. Oni imaju evroligaški kvalitet. Epizodu u Evrokupu smo završili i sada treba kroz domaće prvenstvo da se spremimo za utakmicu sa Makabijem, i nadamo se da ćemo izbjeći pehove sa povredama i uz oporavak Ivanovića i Krstovića pokušamo da odigramo najbolje što možemo", zaključio je kapiten.

I trener Valensije, proslavljeno ime evropske košarke, Perasović, u obraćanju novinarima naglasio je da njegova ekipa ima veći kvalitet.

"Pratim Budućnost, upoznat sam sa njihovim uspjesima i vidan je dobar rad trenera. Odlasci i mijenjanje tima svake godine mora da se odrazi na klub, ali uprkos tome Budućnosti uspijeva da je u vrhu ABA lige i da ove godine zapaženo odigra i u Evrokupu. Ipak, imaju problem na gostovanjima, gdje im se ne toleriše ta tradicionalno borbena i agresivna igra. Na gostovanjima moraju promijeniti pristup i igrati drugačije, jer samo tako bi mogli do još boljih rezultata. Tačno je da mi imamo evroligaški budžet i zato su ogromni pristisak i očekivanja, kako u ovom takmičenju, tako i u nacionalnoj ligi, gdje nas dva uzastopna poraza sa četvrte pozicije mogu izbaciti na deveto mjesto i učešće u plej-ofu. Eto, vezali smo četiri pobjede i samo smo pobjedu od devete pozicije, što govori o kvalitetui i izjednačenosti lige. Očekivali smo Spartak na fajnl-foru, a dobili Lietvos. Svi učesnici završnice Evrokupa su približnog budžeta, za razliku od Budućnosti koja je daleko od tog ranga i jednostavno nijesmo smjeli dozvoliti kiks protiv Podgoričana", kazao je Perasović.

Budućnost našla recept

Nova uprava u Budućnost Volija pred uspješnu sezonu je donijela brojne promjene, tačnije našla je recept za “čudo” - kako se nazivaju rezultati “plavih” u košarkaškim krugovima. A on je jednostavan - jedinstvo! Baš tako se mogu nazvati relacije uprave, igrača, navijača, ali i medija koji sve to oduševljeno prate. Zato na stranu i loše izdanje u revanšu četvrtfinala sa Valensijom.

"Mi o tome jednostavno više nećemo trošiti riječi. U svim parametrima Valensija je bila bolja, i zbog kvaliteta i činjenice da se na njihov dobar, nadovezao naš loš dan. Rezultat u tom takmičenju je iznad projektovanog i tu je stavljena tačka. Sada se okrećemo drugom cilju - završnici ABA lige u Tel Avivu. Otok na zglobu zbog kojeg sam već u prvom minutu napustio igru u meču s Valensijom je splasnuo i očekujem da ću za šest dana početi da treniram. Očekujem da se oporavi i Bojan Krstović i u najboljem izdanju damo sve od sebe u polufinalu sa Makabijem", rekao je supertalentovani Nikola Ivanović.

A da je klub postavljen na pravim osnovama ponajbolje ilustruje odluka vremešnog bračnog para iz Njemačke, oduševljenog podatkom da na doručku u sali hotela Puerta Valencia, za istim stolom doručkuju predstavnici Budućnosti, igrači i njihovi navijači.

"To nikada još nijesmo vidjeli, gdje da kupimo karte i navijamo za Budućnost", raspitivao se par.

I za to je nađen recept. Bili su gosti kluba i među “varvarima” navijali za “plave”.

Španci poštuju „svoje”

Na ulazu u pres salu “La Fontete”, arene Valensije, je fotografija tima koji je osvojio jedini domaći pehar Kup kralja 1998. godine, a u gro planu je Podgoričanin, Saša Radunović. Zato je Radunović doživio ovacije i aplauze publike, ali i dobio novi dres sa brojem 12. Stariji kolega iz Španije se slavodobitno hvalio svojim kolegama, iz Španije i Crne Gore, zbog vlasništva starog dresa Radunovića sa brojem 12. Kada se klub zvao Pamesa i ostvario najveći uspjeh.

Španci, dakle, znaju da cijene prave vrijednosti - uspjeh “svojih”, pa su nepotrebne polemike zašto su najuspješnija nacija u najpopularnijim sportovima. Ulazna vrata džudo sale u “La Fonteti” krasi fotografija Markosa Urarte, prvaka Evrope iz Beča 2010. godine. Ulaz u tenisku salu je u znaku njihovog sugrađanina Davida Ferera, a na dan utakmice Valensija - Budućnost na ekranima u svim lokalima se samo mogao gledati meč Ferera sa Francuzom Žilijenom Benetoom na Mastersu u Majamiju.

Radunović se ne zaboravlja, ni kao penzionisan, niti kada je samo godinu od napuštanja Pamese igrao u toj dvorani u “plavom” dresu, kada je takođe gromoglasno pozdravljen. Španski sport je uspješan jer se najbolji postavljaju na mjesto koje im pripada!

Bonus video: