„Crvene” vjeruju u drugi trijumf

"Sigurna sam da, ukoliko ponovimo izdanje iz meča protiv Srbije, nećemo imati problema da dođemo do nove pobjede", kaže centar Crne Gore Iva Perovanović.
2 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 16.06.2012. 11:13h

Pobjeda nad Srbijom na Cetinju (85:68) donijela je potrebnu dozu samopouzdanja košarkašicama Crne Gore pred nastavak kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

Prošlogodišnja ekipa oslabljena je neigranjem Milke Bjelice i Ane Deforž, a Ana Baletić još nije spremna za maksimalne napore, pa je bilo bojazni kako će igrati „crvene”.

Međutim, premijerni meč je pokazao da imaju kvalitet da se drugi put uzastopno nađu na šampionatu Starog kontinenta.

Vremena za slavlje nije bilo, jer Jelenu Škerović i saigračice već danas čeka novo iskušenje protiv Švajcarske u Friburgu.

"Najvažnije je da smo krenule pobjedom i sada sa mnogo više samopouzdanja očekujemo nastavak kvalifikacija. Na startu smo savladale velikog protivnika, odigrale odličan meč i zasluženo došle do pobjede. Poslije trijumfa na startu, biće mnogo lakše suprotstaviti se narednim protivnicima. Sigurna sam da, ukoliko ponovimo izdanje iz meča protiv Srbije, nećemo imati problema da dođemo do nove pobjede", kaže centar Crne Gore Iva Perovanović.

Švajcarska je velika nepoznanica za naše ljubitelje košarke, pa izabranice Miodraga Baletića u duel ulaze sa oprezom, ali i vjerom u sopstveni kvalitet koji će nastojati da pretoče na terenu u dobar rezultat.

"Ne znamo mnogo o Švajcarskoj, ali njihova pobjeda na startu protiv Estonije govori da se radi o protivniku koji se ne smije potcijeniti. Igrali smo protiv Švajcarske u B diviziji i ostvarile dvije pobjede, ali i ovog puta moramo biti na najvišem nivou, kako bismo opravdale ulogu favorita. Daćemo sve od sebe, od starta ćemo igrati maksimalno ozbiljno i nadam se da će to donijeti rezultat i novu pobjedu, koja bi predstavljala novi značajan korak ka osvajanju jednog od prva dva mjesta u grupi".

Iako je odigrano tek jedno kolo, iskusna košarkašica vjeruje da će Crna Gora, Srbija i Poljska odlučivati o dvije pozicije koje vode u Francusku.

"Sjajna atmosfera je ono što krasi naš tim svih ovih godina, a upravo su timska igra i velika borbenost donijeli i rezultat protiv Srbije. Moramo nastaviti u istom ritmu, na svakom meču moramo da damo svoj maksimum, kako bismo ostvarile cilj. Iako je odigrano samo jedno kolo, znamo da će nam Srbija i Poljska biti glavni konkurent za plasman na Eurobasket, ali vjerujem da, uz kvalitet koji posjedujemo i veliku želju, možemo do jednog od prva dva mjesta u grupi", zaključila je Iva Perovanović.

Crna Gora i Švajcarska igrale su u kvalifikacijama za plasman u A diviziju - „crvene” su 30. avgusta 2008. u Bijelom Polju trijumfovale 60:50, a u gostima su bile ubjedljivije i slavile 76:46. Meč je odigran 19. avgusta 2009. godine.

U drugom meču grupe B, Poljska dočekuje Estoniju, dok je selekcija Srbije slobodna.

Bonus video: