Divac: Ono u Argentini nije bila hrvatska zastava, silazak sa postolja u Atini je veliki skandal

"Jugoslavija je postala prvak svijeta, mi smo tada igrali za tu zemlju i ni jedna zastava osim jugoslovenske u tom trenutku ne bi imala šta da traži na parketu. Mislim da sam bio jasan"
16405 pregleda 35 komentar(a)
Divac, Foto: Twitter
Divac, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.09.2019. 19:31h

Proslavljeni košarkaš Vlade Divac u intervjuu za hrvatski Index govorio je o prijateljstvu sa Draženom Petrovićem, incidentu sa zastavom 1990. godine u Argentini i silasku hrvatske reprezentacije sa postolja pet godina kasnije u Atini.

Divac kaže da ono u Buenos Ajresu nije bila hrvatska zastava.

"Uvijek je bolje nešto pogledati svojim očima nego mišljenje kreirati na temelju onoga što ljudi pričaju. Fascinantno mi je da se i nakon skoro 30 godina ta priča povlači i uvijek čujem nešto novo, da sam napravio ovo, da sam napravio ono. Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nijesu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tu nije bilo mjesto. Ta zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obilježja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vrijeme. Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak svijeta, mi smo tada igrali za tu zemlju i ni jedna zastava osim jugoslovenske u tom trenutku ne bi imala šta da traži na parketu. Mislim da sam bio jasan", rekao je Divac za Index.

Divac se osvrnuo i na prijateljstvo sa Draženom Petrovićem. O tome je ESPN snimio film "Jednom braća"

"Odnos s Draženom bio je onakav kakav je prikazan u filmu. Bili smo veliki, pravi prijatelji. Postojalo je izuzetno poštovanje i respekt s obje strane, sve do trenutka kad su nam se, nažalost, putevi razišli. Nekoliko godina prije njegove smrti zahladili smo odnose. Zbog nerazumijevanja. Jesu li za to nerazumevanje odgovorne političke manipulacije? Apsolutno", priča Divac.

Legendarni košarkaš govorio je i o silasku hrvatske reprezentacije sa postolja na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine.

"Onda sam gledao na taj potez kao na izraz velikog nepoštovanja i za mene je to bio veliki skandal. Danas mišljenje nijesam promijenio, ali ipak donekle mogu razumjeti zašto su to napravili. Ko god da je donio tu odluku, pogrešio je", objašnjava Divac.

Bonus video: