Duda opet heroj Pireja, Olimpijakos prvak Evrope

Ovo je za Pirejce drugi trofej namijenjen najboljoj ekipi na Starom kontientu. Prvu su osvojili u Rimu 1997. godine, a na klupi je i tada sjedio Dušan Ivković...
76 pregleda 10 komentar(a)
Olimpijakos, Foto: Reuters
Olimpijakos, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2012. 22:18h

Čudo se dogodilo, najveći autsajder fajnl-fora je na kraju slavio! Olimpijakos je košem Jorgosa Pridezisa 0,7 sekundi prije kraja meča savladao CSKA Moskvu 62:61 (7:10, 13:24, 20:19, 22:8) i stigao do titule prvaka Evrope.

Ovo je za Pirejce drugi trofej namijenjen najboljoj ekipi na Starom kontientu. Prvu su osvojili u Rimu 1997. godine (u finalu savladana Barselona), a na klupi je i tada sjedio Dušan Ivković.

Nema sumnje da će se u "crveno-bijelom" dijelu Atine, Pireju, sjutra slaviti, a ova titula je još draža ako se zna da je ona prošle sezone bila u rukama ljutog rivala Panatinaikosa.

I ogromna ulaganja tokom ljeta, dolasci Andreja Kirilenka, Miloša Teodosića, Nenada Krstića, Samija Mehije... nisu pomogla "armejcima".

Još jednom se pokazalo da ne igra novac i kvalitet igrača, već veće srce, a večerassu igrači Olimpijakosa, koje su mnogi osporavali tokom sezone, imali ogromno srce koje ih je na kraju dovelo do velikog uspjeha.

U 28. minutu bili su u naizgled bezizlaznoj situaciji, jer su imali minus od 19 poena (53:34), a CSKA Moksva je imala željenu igru.

Međutim, na startu posljednjeg kvartala Grci su nošeni sjanom podrškom sa tribina napravili seriju 14:0 i prišli na minus pet (53:48 u 32. minutu).

Nakon toga nekoliko minuta igralo se koš za koš, a onda je junak meča Printezis minut i pet sekundi prije kraja pogodio za minus dva (60:58).

Oba tima su nakon toga promašila po jedan napad, a 19,7 sekundi prije kraja Miloš Teodosić je bio polovičan sa linije penala.

Sa druge strane, Kostas Papanikolau je bio uspješan (61:60), a do kraja meča je ostalo 10 sekundi.

Olimpijakos se odlučio da pravi faul, na liniju za bacanja stao je iskusni Ramunas Šiškauskas, koji iza sebe ima nogo velikih mečeva.

Međutim, ruka mu je zadrhtala, promašio je oba bacanja, Papanikolau je uhvatio loptu, predao je Vasilisu Spanulisu, koji je pronašao samog Pridezisa, a on je pogodio za veliku senzaciju i slavlje igrača, stručnog štaba, rukovodstva i navijača Olimpijakosa.

Papanikolau je za pobjednički tim dao 18 poena (uz stopostotan šut za dva 2-2 i tri poena 3-3), što mu je rekord Evrolige. Spanulis je upisao 15, a Pridezis 12 koševa.

"Ovo je pobjeda Dušana Ivkovića, bez njega ne bismo uradili ovo. Sa njim smo 1997. godine bili najbolji u Evropi, a sada smo opet šampioni. Nemam riječi da opišem sreću, sada samo želim da uživam u trofeju", istakao je Panajotis Angelopulos, jedan od vlasnika Olimpijakosa.

Teodosić je predvodio „armejce“ sa 15 koševa (finiš utakmice odigrao očajno), tri manje dao je Kirilenko uz 10 skokova, a 10 poena djelo je Krstića.

Inače, CSKA Moskva i Olimpijakos su ove sezone odigrali tri meča, Rusi su dobili oba puta u Top 16 fazi, ali su Pirejci slavili onda kada je bilo najvažnije i zasluženo se okitili zvanjem najboljeg tima u Evropi.

Treće mjesto zauzela je Barselona, koja je bila bolja od Panatinaikosa sa 74:69 (21:20, 27:17, 10:15, 16:17).

Marselinjo Uertas je bio najefikasniji kod Katalonaca sa 21 poenom, a kod Grka Dimitris Dijamantuidis je upisao 17.

Bonus video: