Fajnl-for na dohvat ruke

Ostalo je još da naš šampion pobijedi Nimburk i da ostvari uspjeh kakav ni najveći optimisti nisu očekivali prije početka sezone
0 komentar(a)
Dejan Radonjić, Foto: NLB LIGA
Dejan Radonjić, Foto: NLB LIGA
Ažurirano: 12.03.2011. 18:10h

Prije pet dana to je izgledalo kao nemoguća misija, a sada samo korak dijeli košarkaše Budućnosti od velikog uspjeha, plasmana na završni turnir regionalne lige. Podgoričani su odigrali fantastičan meč u dvorani “Dražen Petrovića”, možda i najbolji u gostima ove sezone, i savladali Cibonu pred njenim navijačima.

Uspjeli su “plavi” nakon poraza Zagreba od Nimburka da stignu do željenog trijumfa i u utorak u “Morači” protiv Čeha imaju, teniskim rječnikom rečeno, meč loptu za potvrdu četvrte pozicije i vize za Ljubljanu.

Izabranici Dejana Radonjića sve dileme oko pobjednika riješili su u prvom poluvremenu. Odbrana je bila fenomenalna, Marko Simonović je Bojanu Bogdanoviću dao domaći zadatak kako da se igra u defanzivi, a napad je funkcionisao kao švajcarski sat. Blistao je Vladimir Dragičević, koji je upisao 25 poena, od čega 18 u prvom poluvremenu uz svega jedan promašaj iz igre (9-8). Kada je Cibona zaprijetila, Simonović je preuzeo stvari u svoje ruke i otklonio sve dileme oko pobjednika.

- Odigrali smo odličan meč i u fazi odbrane i u fazi napada. Uspjeli smo nakon tri poraza da dođemo do pobjede koja nas ostavlja u trci za fajnl-for, a sve će odlučiti utakmica protiv Nimburka u utorak. Nismo ispustili 20 poena prednosti protiv Cibone u drugom poluvremenu, sve je u igri funkcionisalo na pravi način, i moram biti zadovoljan - istakao je nakon meča trener Budućnosti.

Sve što je Cibona uspjela da uradi u ovom meču je da izjednači (2:2) preko Anta Krapića. Nakon toga krenula je dominacija gostiju, pa je prednost rasla iz minuta u minut. U prvoj se kretala od tri do 10 poena, a u drugoj od sedam do 15. Kada je Simonović pogodio trojku na isteku 19. minuta ua 48:26, bilo je jasno da je pitanje pobjednika riješeno.

Nakon prvih 20 minuta Podgoričani su za dva poena šutirali 88 odsto (17-15), pa otuda i plus 20 (48:28).

U nastavku, što je i razumljivo, malo je stao šut gostima, Goran Vrbanc je pogodio dvije trojke, Gordan Giriček jednu, pa je Cibona u 28. minutu prišla na 45:57. Samo je Marko Šćekić realizovao jedno bacanje u prva četiri minuta posljednje dionice, Zagrepčani su napravili seriju 9:1 i smanjili na 58:64. Činilo se tada da nas čeka neizvjesna završnica.

Međutim, Radonjić je zatražio minut odmora, smirio svoje momke i na scenu je tada stupio Simonović. Prvo je realizovao napad svog tima, potom rampom zaustavio Krapića i na kraju presjekao napad domaćina koji je kontrom završio Aleksa Popović za plus 10 (68:58). Do kraja Cibona je faulovima pokušaja da napravi nešto više, ali bez rezultata nakon čega je uslijedilo veliko slavlje Podgoričana, koji su prvi put nakon 18. oktobra 2003. slavili u Zagrebu.

- Nisam siguran da možemo držati 40 minuta ritma Budućnosti, ali ovo iz prvog poluvremena je nedopustivo. Jedina stvar koju sam tražio, jedini imperativ stavljen pred igrače bio je da se bore, a neki nisu ni za to spremni - rekao je Dražen Anzulović, šef struke Cibone.

Bonus video: