Ludnica u borbi za četvrtfinale: Ko će u Top 8 Evrolige

Još tri karte za plej-of čekaju da budu podijeljene, a za njih konkuriše šest ekipa i jedino Baskonija i Panatinaikos imaju jasnu sliku šta im je potrebno da se nađu među osam najboljih
919 pregleda 0 komentar(a)
Serhio Rodriges na meču sa Baskonijom
Serhio Rodriges na meču sa Baskonijom

Pred posljednje kolo regularnog dijela Evrolige poznata su imena pet ekipa koje će igrati u četvrtfinalu - to su Fenerbahče, CSKA, Real Madrid, Anadolu Efes i Barselona.

Još tri karte za plej-of čekaju da budu podijeljene, a za njih konkuriše šest ekipa i jedino Baskonija i Panatinaikos imaju jasnu sliku šta im je potrebno da se nađu među osam najboljih.

Tim iz Vitorije i PAO treba da pobijede CSKA, odnosno Budućnost Voli i da ne razmišljaju o ostalim rezultatima, a preostala četiri kandidata čeka mnogo komplikovaniji posao.

Tako pred večerašnje i sjutrašnje utakmice postoje čak 64 moguća scenarija u borbi u kojoj su sa Baskonijom i Panatinaikosom još Emporio Armani, Makabi, Olimpijakos i Žalgiris.

Baskonija i “zeleni” imaju učinak od 15 pobjeda i 14 poraza, a njihova četiri rivala dijele skor 14—15. Baskijski tim je u međusobnim duelima sa svim ovim ekipama slabiji samo od Olimpijakosa, ali ga čeka i težak posao u Moskvi, dok je Panatinaikos u međusobnim okršajima bolji jedino od Armanija.

Trijumf nad Podgoričanima, koji je sasvim realan, otklonio bi svaku dilemu oko odlaska sastava Rika Pitina u doigravanje.

U ovakvim kalkulacijama gotovo je nemoguće u nekoliko rečenica pojasniti ko je bliži prolasku...

Šanse Baskonije (15-14): U najviše opcija Baskonija ide u plej-of, pa čak i da izgubi od CSKA. Jer je bolja od Panatinaikosa, Armanija, Makabija i Žalgirisa u međusobnim duelima, nije samo od Olimpijakosa.

Šanse Panatinaikosa (15-14): PAO drži situaciju u svojim rukama ako savlada “plave”, a ako Budućnost ostvari prvi trijumf u gostima u sezoni, onda mu se loše piše, jer je u međusobnim okršajima jedino bolji od Armanija. Slabiji je od Makabija, Olimpijakosa, Baskonije i Žalgirisa.

Šanse Armanija (14-15): Milanski tim je u međusobnom skoru u prednosti protiv Makabija, Olimpijakosa i Žalgirisa, a slabiji je od Baskonije i Panatinaikosa. U posljednjem kolu gostuje Efesu, koji je sigurno četvrti.

Šanse Makabija (14-15): Izraelci teško da mogu bilo čemu da se nadaju, jer su u međusobnim okršajima bolji od Panatinaikosa, ali i slabiji od Olimpijakosa, Baskonije, Žalgirisa i Armanija. Sjutra veče ponos Izraela čeka duel protiv Fenerbahčea u Istanbulu, tima koji je već osigurao prvo mjesto pred četvrtfinale.

Šanse Olimpijakosa (14-15): Pirejci su u međusobnim duelima bolji od velikog rivala Panatinaikosa, te Baskonije i Makabija, a u minusu su u odnosu na Armani i Žalgiris. U Pireju u posljednjoj rundi gostuje Darušafaka, što je olakšavajuća okolnost za sastav Dejvida Blata.

Šanse Žalgirisa (14-15): Tim Šarunasa Jasikevičijusa ima bolji međusobni skor od PAO-a, Makabija i Olimpijakosa, ali ne i od Armanija i Baskonije. Litvanci regularni dio zavšavaju gostovanje Realu u Madridu.

Bonus video: