Pobjedom uručuju fenjer velikanu

„Pokušaćemo da iskoristimo pritisak koji imaju, iako ga imamo i mi. Daćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače, i pozivam ih da dođu najvećem mogućem broju, da prepoznaju situaciju i daju nam podršku”, rekao je trener Nikšićana Dušan Dubljević
84 pregleda 9 komentar(a)
Dušan Dubljević Sutjeska, Foto: Aba-liga.com
Dušan Dubljević Sutjeska, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 04.01.2016. 14:14h

Poslije 16 godina i dva mjeseca, Partizan opet stiže u Nikšić. U grad u kojem je u nezaboravnom finalu Kupa Jugoslavije 1996. poražen od Budućnosti (126:115), u kojem je posljednji put gostovao oktobra 1999. godine, kada je u tadašnjoj Winston YUBA ligi savladao IBON sa 81:76.

Velikan evropske košarke dolazi na noge Sutjesci u meču koji će, sasvim neočekivano, biti obračun za opstanak u ABA ligi. Od Nikšićana se i očekivalo da će se do kraja boriti da izbjegnu posljednje dvije pozicije, a na pitanje da li je mogao da očekuje da će Partizan biti u toj situaciji, trener Sutjeske Dušan Dubljević je odgovorio kontrapitanjem:

„Jesi li ti”?

Te tri riječi najbolje opisuju iznenađenje poklonika „kraljice igara” rezultatima „crno-bijelih”. Jeste da je klub iz Humske 1 u fazi reorganizacije nakon odlaska Duška Vujoševića i dolaska nove uprave, ali niko nije mogao da pretpostavi da će tim Petra Božića nakon utakmice u Nikšiću moći da bude prikovan za začelje.

„Mislio sam da je realnije dobiti Partizan u prvom dijelu sezone, dok nije bio kompletan. Iako se pojačao, dosta utakmica je gubio u posljednjoj četvrtini, a ima kvalitet bar za sredinu tabele, ako ne i za borbu za prve četiri pozicije”.

„Pokušaćemo da iskoristimo pritisak koji imaju, iako ga imamo i mi. Daćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače, i pozivam ih da dođu najvećem mogućem broju, da prepoznaju situaciju i daju nam podršku”, dodaje Dubljević.

10 poraza je bio negativni rekord Partizana u ABA ligi do ovog izdanja regionalnog takmičenja, jer je u sezoni 2012/2013. imao skor 16-10 (tada je na fajnl-foru osvojio titulu), a u 2004/2005. 20 pobjeda i 10 neuspjeha (izgubio finale od hemofarma). Sada već ima 11 poraza, uz šest trijumfa

Sutjeska će u odnosu na meč sa Metalcem biti jača za tri igrača - oporavio se Nemanja Vranješ, a u međuvremenu su stigli Brajon Raš i Ratko Varda.

„Vranješ se oporavio, a Aleksa Popović nikako nije mogao. Jače je izvrnuo zglob i boli ga tetiva. Sve smo pokušali, ali nije spreman da igra. To je veliki hendikep za nas, jer nedostatak visoke trojke može da bude problem protiv Partizana”.

„Raš je imao malo više vremena za adaptaciju od Varde, a i u boljem je fizičkom stanju. Očekujem njegov veći doprinos, iako se za dva-tri dana nemoguće uklopiti. Ipak, dosta dobro sve ‘hvata’, iskusan je i nadam se da će nam biti od koristi”.

Neće biti navijača Partizana, ali trener Nikšićana zna da se ne može osloniti samo na podršku sa tribina.

„Publika je samo jedan od faktora. Odbrana mora da bude na nivou, da dođemo do lakih poena. Pokušamo da iskoristimo Albijanića i Vardu, jer Partizan nema izrazito dominantne petice. Moramo da izgaramo na terenu, kao za svaku pobjedu do sada”, zaključio je Dubljević, koji danas slavi 37. rođendan.

Veliki derbi u Beogradu, Podgoričani bodre Zvezdu

Neće samo obračun u Nikšiću biti u centru pažnje ljubitelja košarke u Crnoj Gori, jer se izuzetno bitan meč igra i tri sata ranije u Beogradu.

U „Pioniru” će se sudariti Crvena zvezda i Cedevita, koji imaju tri, odnosno dvije pobjede manje od Budućnost Volija.

Trener lidera ABA lige Luka Pavićević je priznao da očekuje da će nakon tog meča oba tima imati po dva poraza više od njegove ekipe, koja bi se time približila 1. mjestu pred plej-of.

„Ovo je evroligaški duel, Cedevita igra dobro na dva fronta, napravila je veliki uspjeh plasmanom u Top 16. Želimo dobro da odigramo kako bismo lakše došli do 2. mjesta pred plej-of”, rekao je trener Beograđana, Dejan Radonjić.

Njegov kolega iz Zagreba, Veljko Mršić, zna da utakmica koju je Cedevita dobila u Zagrebu (74:72) ne znači puno.

„Zvezda se puno promijenila u odnosu na prvi dio sezone. Beograđani su protiv Anadolu Efesa u Istanbulu pokazali da su odlična ekipa, bili su na korak od pobjede. Znamo sve njihove vrline i mane”, naglasio je Mršić.

Bonus video: