Srbija razbila Brazil i plasirala se u polufinale

Izabranici Aleksandra Đorđevića slavili su protiv Brazila sa nevjerovatnih 84:56 i plasirali se u polufinale Mundobasketa.
0 komentar(a)
Srbija, Foto: Beta-AP
Srbija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.09.2014. 17:43h

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Mundobasketa u Španiji, nakon nestvarne pobjede od 28 koševa razlike protiv favorizovanog Brazila u Madridu - 84:56.

Blistao je Miloš Teodosić, koji je ubacio 23 poena (5-3 za tri, 10-10 slobodbna bacanja), a imao je fantastičnu podršku Bogranovića (12 poena), te Raduljice i Krstića (po 10).

"Ovo je bila jedna od naših utakmica, jer smo odigrali nevjerovatno kao tim i ne bih mogao da izdvojim nijednog pojedinca. Nisam gledao statistiku, ali znam da je Bjelica uhvatio mnogo lopti, da je Markovic igrao sjajnu odbranu... Svi su bili fenomenalni, pokazali smo da igramo odličnu timsku košarku", kazao je Teodosić.

Izabranici Aleksandra Đorđevića prelomili su meč na početku drugog poluvremena, kada su se na vezana zakucavanja Raduljice i Bogdanovića nadovezale dvije tehničke greške Brazila. Teodosić je pogodio četiri slobodna bacanja, a Bogdanović dodao trojku i više nije bilo povratka za Brazilce.

Uslijedila je simultanka košarkaša Srbije i vođstvo koje je u jednom momentu dostigli i 31 poen razlike.

"Moji igrači su zaista imali predobru noć, jer su bili fokusirani u igri, jaki u odbrani, fizički spremni i veoma pametni u duelima. Zahvaljujem se svim mojim košarkašima od srca", kazao je Đorđević.

Iako su u grupi već pobijedili Srbiju, i do četvrfinala igrali dobru košarku, Brazilci se vraćaju kući bez medalje.

"Odigrali smo taktički loše u veoma bitnoj utakmici. Ne tražimo izgovor i opravdanje. Mi smo jedini krivci za ovakav rezultat. Bili smo svjesni da imamo šansu da uđemo u borbu za medalje i iskreno ne znamo da li ćemo imati takvu priliku u skorijoj budućnosti", rekao je selektor Brazila Ruben Manjano.

Srbija će u polufinalu igrati sa pobjednikom večerašnjeg meča između Španije i aktuelnog prvaka Evrope Francuske.

"Ako mene pitate, volio bih da u polufinalu igramo protiv Španije. Po mom mišljenju, oni su najbolja ekipa na prvenstvu. Morate da igrate protiv najboljih da bi postali najbolji, to tako ide", rekao je Đorđević.

Drugo polufinale je već poznato, igraće SAD i Litvanija.

Tok meča:

Izabranici Aleksandra Đorđevića bolje su otvorili meč pa su nakon konstantnog vođstva završili prvu četvrtinu sa četiri poena prednosti (21:17).

Brazilci su preokrenuli na startu druge dionice sa dvije vezane trojke Aleksa Garsjije, ali su Teodosić, Bogdanović i Raduljica brzo vratili vođstvo Srbiji (27:23).

Ipak, uslijedila je serija Brazilaca 5:0, začinjena zakucavanjem Nenea, pa su "karioke" povele 30:29. Rezultatska klackalica se nastavila, Teodosić je pogodio tri slobodna bacanja a Krstić bio precizan iz reketa za vođstvo Srbije na poluvremenu 37:32.

Drugo poluvrijeme je počelo zakucavanjima Bogdanovića i Raduljice, za do tada rekordno vođstvo Srbije od devet razlike (41:32).

Brazilci su potom dobili dvije tehničke greške, što je bio njihov početak kraja: Teodosić sa četiri vezana penala i Bogdanović trojkom odveli "orlove" na plus 17 (53:38).

Ni tu se Đorđevićeva četa nije zaustavila, već je nastavila da "dalekometnom paljbom" sipa u koš Brazilaca. U 28. minutu Teodosić je trojkom sa sedam metara odveo Srbiju na 20 razlike.

Srbija je treću četvrtinu dobila sa nevjerovatnih 29:12 za vođstvo 66:44 uoči posljednje dionice.

Ni tu nije bio kraj, Marković i Bogdanović su novim trojkama nastavili da uvećavaju prednost Srbije za konačnih 84:56.

U polufinale su se već plasirali Litvanija i Sjedinjene Američke Države, dok će posljednji putnik među četiri najbolja biti poznat večeras nakon reprize prošlogodišnjeg finala Eurobasketa u Sloveniji, u kojem se sastaju domaćin Španija i aktuelni evropski prvak Francuska.

Bonus video: