"Najveći svih vremena - ne možeš pobijediti tu sirovu, prirodnu glad"

Mihael Šumaher danas puni pedeset godina. Nesreća na skijanju prije pet godina dramatično je promijenila njegov život, ali životno djelo rekordnog šampiona Formule 1 ostaje
7668 pregleda 1 komentar(a)
Šumaher, Foto: Reuters
Šumaher, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2019. 10:15h

O Mihaelu Šumaheru se posljednjih godina malo čuje. Od nesreće na skijanju u francuskim Alpima, 29. decembra 2013. koja je u sekundi njegov život promijenila više od bezbrojnih titula i priznanja, Šumaher živi u svojoj kući u Švajcarskoj. I ovog 3. januara svoj 50. rođendan će provesti daleko od očiju javnosti. Ono što ostaje je sjećanje.

„Naravno, prva stvar koja mi pada na pamet je kada mi je Mihael uručio pobjednički vijenac poslije karting trke“, kaže Sebastijan Fetel. U to vrijeme on je još uvijek žutokljunac, a Šumaher već veliko ime u cirkusu Formule 1. Već dugo je njegov prijatelj, a još duže njegov uzor, kaže Fetel. Mihael Šumaher – sedmostruki svjetski šampion sa 91 Velikom nagradom, rekorder Formule 1.

Šumaher je kao vozač bolida postao fenomen, neko ko je pomjerao granice, radio svoj posao bolje od drugih.

„Mihael Šumaher je bio u stanju da postavlja pitanja o svemu, do bola – jednostavno je želio da zna o čemu govori“, objašnjava bivši direktor Mercedes Motorsporta Norbert Haug u intervjuu za agenciju dpa. Htio je da bude perfektan.

„Jedna od osobina koja me je kod njega zaista fascinirala je ogromna energija koju je ulagao u ovu profesiju. To je bilo ludilo, bezgranično i zaista nevjerovatno“, kaže Niko Rozberg, koji je tri godine bio Šumaherov kolega u timu Mercedesa, od 2010, kada se Šumaher, skoro 41-godišnjak, poslije trogodišnje pauze vratio na pistu.

Ali šta zapravo čini vozača svjetske klase? Da li čovjek mora da se rodi takav? „Sportske trke se ponekad pogrešno zamišljaju, kao da je u pitanju neko ludilo, ali to nije to. To je kontrola na najvišem nivou pri najvećoj brzini“, kaže Haug.

I znanje da svaka greška može imati katastrofalne posljedice. Šumaher je to vidio vrlo rano, na početku svoje karijere. Bio je u Imoli 1. maja 1994. godine kada je poginuo Airton Sena, ikona kraljevske klase moto-sporta. Bio je to crni vikend za Formulu 1. Dan prije Sene, poginuo je Austrijanac Roland Racenberger. Šumaher pobjeđuje u toj trci i te godine prvi put osvaja titulu Svjetskog prvaka.

Sa Ferarijem pet titula zaredom

Šumaher je tokom karijere uglavnom bio pošteđen teških povreda ili nesreća. Njegova najteža nezgoda u Formuli 1 dogodila se 1999. godine u Silverstonu kada je slomio potkoljenicu. Godinu dana kasnije, sa serijom od pet uzastopnih šampionskih titula sa Ferarijem, počela je njegova blistava era.

„On je postavio standard dominacije, iako je ponekad bilo kontroverzno“, kaže 58-godišnji Dejmon Hil. On zna o čemu govori. Na listi rivala koji su se borili sa Šumaherom za titulu svjetskog šampiona, nalazi se i Hil: 1994. njih dvojica su se sudarili na pisti, u Benetonu 1995. je Hil ponovo izgubio od svog rivala, a 1996. je Englez porazio Njemca.

Ali, sa sedam titula svjetskog šampionata, Šumaher je još uvijek bez premca „Osvajanje sedam naslova je ludo“, kaže Hil sa pomalo nevjerice i uz osmijeh.

U kartingu su temelji uspjeha

Šumaher je svoj uspjeh postigao radom. On je automehaničar, otac mu je između ostalog radio kao čuvar karting staze, dok je majka tamo vodila kiosk. Zajedno sa bratom Ralfom, Šumaher je vozio karting u Kerpenu, gdje je i postavio temelje svoje jedinstvene karijere. Uspon jednog dječaka iz skromnog okruženja.

„Ne možeš da pobijediš tu sirovu, prirodnu glad“, rekao je Luis Hamilton prije nekoliko nedjelja.

Ono što danas ostaje su sjećanja: na sedam svjetskih titula, na više od 300 trka, na legendarne duele, na ispade, kao u finalu Svjetskog prvenstva 1997. kada je svog tadašnjeg protivnika Žaka Vileneva gurnuo sa piste u Španiji. Šumaheru su oduzeti svi bodovi, a Vilnev je osvojio titulu. Ali bio je i timski igrač, pravi vođa.

„Brzi trke su put do kluba najboljih. Ali formiranje tima, bodrenje kad se desi neuspjeh, to pravi razliku između veoma dobrih i veoma, veoma dobrih vozača“, kaže Norbert Haug.

Na kraju svih sportskih trijumfa – tragedija, taj nesrećni 29. decembar 2013, bez koje se priča o Michaelu Šumaheru više ne može ispričati. Međutim, teška skijaška nesreća trebalo bi da bar 3. januara, kada Šumaher puni 50 godina, bude stavljena daleko iza životnog dostignuća giganta.

„On će uvijek biti najveći svih vremena“, rekao je za tabloid Bild nedavno Luis Hamilton o svom idolu i priznao: „Sjećam se da sam u igricama uvijek njega birao kao vozača, kad sam bio mlad.“

Kako je Mihael Šumaher danas? Kako će proslaviti svoj 50. rođendan? Šumaher je uvijek štitio svoj privatni život. To se neće promijeniti ni za njegov rođendan.

Bonus video: