Panturo na tronu, Hadalinovo čudo

Francuzu zlato u kombinaciji, Slovenac šokirao sve srebrnom medaljom
234 pregleda 0 komentar(a)
Aleksi Panturo, Foto: Beta/AP
Aleksi Panturo, Foto: Beta/AP

Nakon srebra i tri bronze na velikim takmičenjima, Aleksi Panturo je konačno prigrabio zlato - Francuz je bio najbrži u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Oreu.

Ali za najljepšu priču dana, možda i cijelog 45. šampionata svijeta, pobrinuo se 23-godišnji Slovenac Štefan Hadalin, koji je prigrabio srebro.

Momak koji je kao junior imao po dva zlata i srebra na svjetskim šampionatima samo 18 puta u karijeri je osvajao bodove u Svjetskom kupu, dva puta bio u Top 10, i to osmi i deseti u slalomu, a sada je heroj nacije.

Hadalin je nakon spusta bio tek 30. i niko nije ni mogao da pretpostavi šta se sprema.

A onda je izašao na stazu i slalom sa 50 kapija prevezao za 38 sekundi i 80 stotinki. Kada je kao 24. nakon spusta na stazu stupio Panturo i sačuvao 24 od 36 stotinki prednosti nad Slovencem, niko nije mogao ni da pomisli da se već zna ko su šampion i vicešampion.

Ali niko od preostala 23 skijaša nije mogao da im zaprijeti, samo je blizu prišao Marko Švarc - Austrijanac je bio 21. nakon spusta, a osvojio je bronzu za 46 stotinki zaostatka za Panturoom.

Hadalinova medalja je prva u muškoj konkurenciji za Sloveniju na svjetskim prvenstvima nakon 18 godina, a druga za ex-YU republiku u Oreu, jer je Ilka Štuhec u nedjelju osvojila zlato u spustu.

Bonus video: