Markes sam protiv svih

Moto GP šampionat počinje današnjom trkom u Kataru, aktuelni šampion jedini favorit za titulu
2511 pregleda 0 komentar(a)
Kvota da će opet biti šampion svega 1,50, Foto: Vincent Thian
Kvota da će opet biti šampion svega 1,50, Foto: Vincent Thian
Ažurirano: 10.03.2019. 09:50h

Dok se svijet sprema za narednu sedmicu i početak sezone u Formuli 1, u kojoj bi trebalo da gledamo spektakularne i mnogo uzbudljivije obračuen Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela za titulu, Moto GP karavan je krenuo.

Šampionat zvanično počinje današnjom trkom u Kataru, a pred 19 gran prijeva na pet kontinenata postavlja se samo jedno pitanje - može li iko da zaustavi Marka Markesa? Sudeći po bukmejkerima, to je praktično nemoguće, jer se kvota da će Mrav iz Servere odbraniti tron i šesti put postati prvak u „kraljevskoj klasi” kreće oko 1,50.

Ljubitelji motociklizma se nadaju da bi sezona mogla da bude spektakularna kao prošlogodišnja. Ne kada je u pitanju šampionska titula, jer je Markes vrlo rano obezbijedio titulu, već da će trke biti uzbudljive i pune preokreta. Doduše, ono što se desilo na Velikoj nagradi Holandije, kada je bilo čak 126 promjena pozicija među prvom šestoricom, vjerovatno se nikada neće reprizirati...

A da bi i ove sezone moglo da bude uzbudljivo, najavljeno je već na prvim kvalifikacijama. Maverik Vinjales je na „jamahi” pod reflektorima na stazi „Losail” bio najbrži, ispred Andree Dovicioza na „dukatiju”, koji je imao samo hiljaditi dio sekunde prednosti nad Markesom.

- Bili smo prilično dobri ovog vikenda, a ja sam se osjećao sjajno na stazi i gurao motor do limita. Očekujte najboljeg Maverika do sada - samouvjeren je Vinjales.

Doviciozo je istakao da je u pustinji svakog dana drugačije i da je teško išta prognozirati, a i Markes se žalio.

- Uslovi na stazi nisu bili dobri, bilo je hladno i vjetrovito. Nisam previše forsirao, ako bude ovakvo vrijeme i na trci, to će biti borba samo da preživimo - jasan je as „Repsol honde”.

Debitant Fabio Kvartararo je stigao do pete pozicije pred svoj debi u Moto GP-u, a podbacili su velikani - sedmostruki šampion Valentino Rosi kreće sa 14. mjesta, tik ispred trostrukog prvaka Horhea Lorenca, koji je tokom trećeg treninga imao težak pad, ali je uprkos bolovima u leđima i vratu dobio zeleno svjetlo da se vrati na stazu. Velika nagrada Katara počinje u 18 časova po našem vremenu.

Bonus video: