Najmanje evropske zemlje vode sportsku borbu

859 pregleda 0 komentar(a)
Sa takmićenja u odbojci na pijesku, Foto: COK/Luka Ratković
Sa takmićenja u odbojci na pijesku, Foto: COK/Luka Ratković

Igre malih zemalja Evrope su jedino takmičenje u kome je Kipar supersila, a Lihtenštajn, iako ne izlazi na more, ozbiljan konkurent u odbojci na pijesku, navodi se u tekstu magazina „The Economist“, posvećenom manifestaciji koja se od 27. maja održava u Crnoj Gori, pod naslovom "Najmanje evropske zemlje počele borbu".

Iz Budve je za „The Economist“ izvještavao Tim Džuda, koji je svečanu ceremoniju otvaranja opisao kao „rakošnu“.

„Princeza i predsjednici, princeze i regenti su pozdravljeni, plesači na sceni imali su svoje tačke, a olimpijski plamen je upaljen na vrhu kule iz 17. vijeka“, piše „The Economist“.

“Da bi mogla da bude dio Igara malih zemalja, država mora da ima olimpijski komitet i manje od million stanovnika”.

“Ali, ko još broji?” uz osmjeh kaže Janez Kocijančič, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta.

“The Economist” podsjeća da bi Kipar imao “mnogo više od million stanovnika da se računaju Turci iz sjevernog Kipra”.

“Većina sportista iz Monaka su Francuzi, ali da bi imali pravo nastupa moraju da žive u opštinama u blizini granice sa Kneževinom”, piše magazin.

“Sveštenici iz Vatikana bi željeli da učestvuju, kao i Farska ostrva. Ali, iako je nezavisan, Papa još nema olimpijski komitet, dok su Farska ostrva dio Danske”, piše “The Economist”.

Uz opis takmičenja, magazin podsjeća da se IMZE održavaju od 1985. svake dvije godine, te da je planirani budžet Igara 2019. oko 2,5 miliona eura.

“Većina evropskih mikrodržava dobijaju zlatne medalje za rješavanje poreskih problema njihovih bogatih stanovnika, ali su ove igre šansa da se njihovi sportski takmiče na terenu u ravnopravnim uslovima.

Ipak, Đan Primo Đardi, predsjednik Olimpijskog komiteta San Marina, pravi jasnu razliku između onoga što on zove grad-država i ‘velikih’ zemalja, kao što su Crna Gora i Luksemburg.

Ipak, svi oni pripadaju drugarskom krugu. Nakon Budve, neki će se ponovo sresti za tri sedmice u Bjelorusiji, na Evropskim igrama, na kojima će se takmičiti sa sportistima iz ostalih zemalja Evrope, a kući će se vratiti možda samo sa po kojom medaljom”, navodi “The Economist”.

Bonus video: