"Tretirao je sportiste kao životinje u prostorijama kompanije Nike"

USADA je vodećeg američkog atletskog trenera, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, utorak suspendovala na četiri godine zbog dopinga
6821 pregleda 0 komentar(a)
Salazar, Foto: AP
Salazar, Foto: AP

Američki atletski trener Alberto Salazar koristio je sportiste kao laboratorijske životinje, izjavio je šef Američke antidoping agencije (USADA) Trevis Tajgart u razgovoru za ZDF.

USADA je vodećeg američkog atletskog trenera, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, utorak suspendovala na četiri godine zbog dopinga.

"Morate shvatiti da sportisti nisu imali pojma što se događa s njima, što im se daje. Na primjer, jednoj sportistkinji je rečeno da uzme lijek protiv tumora na materici, iako nije imala tumor. Lagali su sve sportiste i na njima obavljali medicinske eksperimente," tvrdi Tajgart.

Američka antidoping agencija je objavila da je Salazar kažnjen zbog "organizovanja i olakšavanja uzimanja zabranjenih supstanci" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za učestvovanje na SP u Dohi. Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom saopštenju naveo da će stajati uz njega.

Tajgart je osim Salazara napao i Nike.

"Nadam se da će Nike uvidjeti istinu i da će to za njih biti otrježnjenje. Više ne mogu tražiti izgovore, moraju priznati da su se eksperimenti nad sportistima radili pod njihovim imenom i u njihovim prostorima. To je pogrešno", kazao je Tajgart.

USADA tvrdi da je Salazar dostavljao sportistima zabranjene supstance, te ih je navodio kako da izbjegavaju doping kontrole.

"Šokiran sam," kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žaliću se i trudiću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je.

Bonus video: