NAJAVIO ŽALBU

Olimpijski šampion suspendovan na osam godina

Sun Jang je prvi kineski plivač koji je osvojio olimpijsko zlato (Olimpijske igre London 2012. na 400 i na 1.500 m)
11837 pregleda 1 komentar(a)
Sun Jang, Foto: Twitter
Sun Jang, Foto: Twitter

Kineski plivač Sun Jang (28) suspendovan je na osam godina nakon odluke Sportskog arbitražnog suda (CAS) pošti je čekićem uništio uzorke tokom nenajavljene antidoping kontrole u septembru 2018. godine, saopštio je CAS.

"Sun Jang je suspendovan na osam godina", navodi se u saopštenju CAS-a.

Trostruki olimpijski pobjednik i jedanaest puta svjetski prvak, zbog odluke neće moći da nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiju ovo ljeto.

Medalje koje je osvojio poslije sporne kontrole, zlata na 200 i 400 m slobodnim stilom u Gvanžuu (Južna Koreja) u septembru prošle godine neće biti oduzete retroaktivno, objasnio j generelni sekretar CAS-a Matije Reb.

Sun Jang može da uloži žalbu na ovu odluku pred švajcarskim sudom i traži da suspenzija ne stupi na snagu dok se ne donese konačna odluka.

Najavio je da će to i uraditi.

"Ovo je nepravedno. Čvrsto vjerujem u svoju nevinost", rekao je Sun Jang.

Prvi kineski plivač koji je osvojio olimpijsko zlato (Olimpijske igre London 2012. na 400 i na 1.500 m), Sun Jang je rizikovao od dvije do osam godina suspenzije.

Bio je suspendovan već jednom na tri mjeseca jer je bio pozitivan na stimulans trimetazidin 2014. godine.

Incident sa uništenim uzorcima završio je pred CAS-om poslije reakcije Svjetske antidoping agencije (WADA) na kontroverznu odluku Međunarodne plivačke federacije (FINA) koja je oslobodila plivača na osnovu "formalnih manjkavosti".

Zbog te odluke Sun Jang je mogao da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Gvanžuu prošlog ljeto što je izazvalo bijes velikog broja takmičara.