Zašto je 1. maj veliki datum u istoriji sporta: Tragedija u Imoli i sjaj u Barseloni

26 godina od smrti Sene, 15 godina od prvog Mesijevog gola
1675 pregleda 0 komentar(a)
Bolid Airtona Sene nakon udesa, Foto: Mandatory Credit: Anton  Want/Allsport
Bolid Airtona Sene nakon udesa, Foto: Mandatory Credit: Anton Want/Allsport

1. maj je poseban datum u istoriji sporta, zbog dva događaja - jedan je zavio u crno svjetski sport, drugi promovisao jednu od najbriljantnijih zvijezda današnjice.

Prije tačno 26 godina, poginuo je Airton Sena, legendarni vozač Formule 1. Imao je 34 godine.

U sedmom krugu Velike nagrade San Marina u Imoli, 1. maja 1994. godine, zabio se u zid u krivini Tamburelo pri brzini od 310 km/h.

Na njegovoj sahrani bilo je više od tri miliona ljudi. Njegovo grob u Sao Paulu godišnje posjeti veći broj obožavatelja nego grobove Džona Kenedija, Elvisa Prislija i Marilin Monro zajedno...

Dan prije Senine smrti, na istoj stazi na treningu je poginuo Austrijanac Roland Racenberger (33), a u Seninom odijelu, nakon tragedije, pronađena je mala austrijska zastava...

Tačan uzrok nesreće nikada nije razjašnjen. Sprovedena je i istraga, a vlasnik ekipe Vlijamsa Frenk Vilijams, tehnički direktor Patrik Hed i dizajner Adrijan Njui kasnije su završili na italijanskom sudu. Svi su oslobođeni krivice.

Ni danas se ne zna zašto je Brazilac izgubio kontrolu nad bolidom.

Sena je osvojio tri naslova svjetskog prvaka (1988, 1990, 1991). U karijeri je imao 40 pobjeda, a još se 39 puta penjao na pobjedničko postolje. S pol pozicije krenuo je 65 puta. U decembru 2009. godine britanski magazin Autosport ga je proglasio najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 vozača.

Jedanaest godina kasnije, 1. maja 2005, igrao se fudbalski meč na Nou kampu, između Barselone i Albasetea.

U finišu meča Ronaldinjo je dodao loptu do Lionela Mesija, koji je lobovao golmana i postigao prvi gol u seniorskoj karijeri - 17-godišnji dječak je nosio broj 30.

Od tog 1. maja do 1. maja 2020, argentinski čarobnjak je postigao još 626 golova i postao najbolji igrač današnjice.

Bonus video: