Šeik koji "skuplja" klubove nije najbogatiji čovjek u svijetu sporta: Gazda Klipersa i Indijac predvode listu

Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kluba je Amerikanac Stiv Balmer (64). Vlasnik NBA ekipe LA Klipers "težak" je 52.7 milijardi dolara
2030 pregleda 0 komentar(a)
Šeik Mansur
Šeik Mansur

Šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan, zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar predsjedničkih poslova i član kraljevske porodice u Abu Dabiju u ponedjeljak je postao vlasnik belgijskog Lomela, koji je postao deveti fudbalski klub u njegovom vlasništvu.

Prije 11 godina kupio je Mančester siti od tajlandskog tajkuna Taksina Šinavatre, crnogorskog državljanina, za 220 miliona eura, uloživši od tada u "građane" oko 900 miliona eura.

Prije sedam godina osnovao je Njujork siti FC, a potom kupio australijski Melburn, špansku Đironu, japanski klub Jokohama Marinos, urugvajski Montevideo, kineski Sićuan, te indijski Mumbaj.

Šeik Mansur je bez ikakve sumnje najbogatiji čovjek u svijetu fudbala, njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 30 milijardi dolara. Međutim, nije najbogatiji i u svijetu sporta.

Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kluba je Amerikanac Stiv Balmer (64). Vlasnik NBA ekipe LA Klipers "težak" je 52.7 milijardi dolara. Prema magazinu "Forbes" on je sedmi najbogatiji čovjek na svijetu.

Ballmer je od juna 2000. do februara 2014. bio izvršni direktor Microsofta. Kliperse je kupio 2014. za dvije milijarde dolara, a nedavno je za 400 miliona dolara kupio staru dvoranu gradskih rivala Lejkersa - Forum - kako bi u susjedstvu mogao da izgradi novi dom za svoj klub.

Na drugom mjestu je Indijac Mukeš Dirubai Ambani (63) čije se bogatstvo procjenjuje na 44,5 milijardi dolara. Ambani je najbogatiji čovjek u Aziji i 17. najbogatija osoba na svijetu, a od marta 2020. izvršni je direktor i najveći dioničar kompanije "Reliance Industries Ltd.". U njegovom vlasništvu je kriket klub Mumbai Indians. Osnivač je i fudbalske indijske Super League.

Treću poziciju drži najbogatiji Kanađanin i 26. na svijetu, Dejvid Tomson (62), vlasnik NHL ekipe Vinipeg Džets. Tomson je postao predsjednik informacionog giganta Tomson Reutersa 2006. godine nakon smrti svog oca, a njegovo bogatstvo iznosi oko 35 milijardi dolara.

Šeik Mansur je četvrti sa nešto više od 30 milijardi dolara, a iza njega je Francuz Fransoa Pinp (83). Osnivač je luksuzne grupe Kering i investicione kompanije Artemis, a od 1998. vlasnik je i francuskog fudbalskog kluba Ren. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na nešto manje od 30 milijardi dolara. Nakon požara pariške katedrale Notr Dam, porodica Pino obećala je 100 miliona eura kao donaciju za radove obnove i popravke katedrale.

Austrijski milijarder Ditrih Matešic (75) suosnivač je i vlasnik 49 % kompanije za energetska pića Red Bull. U novembru 2004. Matešic je kupio Jaguar Racing Formula 1 tim i preimenovao ga u Red Bull Racing. Krajem 2004. kupio je i trkačku stazu A1-Ring i preimenovao je u Red Bull Ring. U njegovom vlasništvu su i fudbalski klubovi Salcburg, Lajpcig i Red Bul Njujork. Njegova se vrijednost procjenjuje na 22,3 milijarde dolara.

Slijedi Njemac Haso Platner (76), suosnivač softverske kompanije SAP SE, te vlasnik NHL ekipe San Hose Šarks. Prema podacima magazina Forbes, Platner vrijedi 14 milijardi dolara.

U TOP 10 su i Amerikanci David Teper (62) i Filip Anšuc (80), te Rus Roman Abramovič (53),

Teperovo bogatstvo se procjenjuje na 12 milijardi dolara, a vlasnik je NFL kluba Karolina Panters i MLS ekipe Šarlot, koja će početi da se takmiči iduće godine.

Oko 12 milijardi dolara "težak" je i vlasnik Čelsija Roman Abramovič, dok se vrijednost vlasnika Los Anđeles Kingsa (NHL) i Los Anđeles Galaksija (MLS) Filipa Anšuca procjenjuje na 11,3 milijarde dolara.

Bonus video: