PROBLEMI

Novi format Olimpijskih igara? Sve zavisi od virusa

"Održavanje olimpijskih i paraolimpijskih igara traži saosjećanje i razumjevanje za stanovnike Tokija i za sav japanski narod", kazao je Koike

224 pregleda 0 komentar(a)
Tokio, Foto: AP
Tokio, Foto: AP

Guverner Tokija Juriko Koike je u četvrtak izjavio kako će možda biti potrebno organizirati "pojednostavljene" olimpijske igre sljedeće godine zbog uticaja pandemije koronavirusa pa su organizatori već razgovarali o uvođenju eventualnih promjena.

List "Jomiuri" je objavio da organizatori razmatraju različite opcije - od obaveznog testiranja na koronavirus do manjeg broja gledalaca.

Džon Kouts, šef inspekcije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za Tokio, kazao je da organizatori imaju plan za "jako različite" olimpijske igre ako COVID-19 do sljedeće godine ne bude iskorijenjen.

"Održavanje olimpijskih i paraolimpijskih igara traži saosjećanje i razumjevanje za stanovnike Tokija i za sav japanski narod", kazao je Koike.

"Zbog toga moramo biti racionalni i pojednostaviti sve što se može pojednostaviti."

List "Jomiuri" je, pozivajući se na vladine izvore i izvore unutar organizacionog odbora, objavio da će test na koronu biti obavezan za sve gledaoce te za sportiste i trenere, a da je ograničavanje kretanja unutar i izvan olimpijskog sela jedna od opcija o kojoj se pregovara s MOK-om.

Portparol OI 2020 Masa Takaja nije potvrdio te napise, ali je naglasio kako učesnici razmatraju načine kako "optimizivate i pojednostaviti opseg i način usluga u pripremama za Igre".

"Na ovom nivou nemamo konkretan rezultat, ali smo skloni tome da se razgovori nastave. Širenje koronavirusa je nešto što ne razumijemo u potpunosti i nemamo znanja da sasvim razumijemo kakva će situacija biti sljedeće godine", rekao je Takaja.

MOK i japanska vlada su u martu zbog pandemije donijeli zajedničku odluku da se Igre, koje su trebale da počnu 24. jula u Tokiju, prebace na sljedeću godinu.

Odlaganja nakon 2021. je iskjučeno.