ISTRAGA OTKRILA

Zataškavan doping dizača tegova, nestalo 10 miliona dolara

Bivši predsjednik Međunarodne federacije dizanja tegova, Mađar Tamaš Ajan, sumnjiči se za nestanak 10,4 miliona dolara

706 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Istraga protiv Međunarodne federacije dizanja tegova (IWF) pronašla je zataškavanje doping slučajeva i milione dolara nestalog novca, rekao je danas glavni istražitelj Svjetske antidoping agencije (WADA) Ričard Meklaren.

Meklaren je naveo da je 40 pozitivnih doping testova „sakriveno” u evidenciji IWF i da su sportisti čiji su slučajevi odloženi ili zataškani i dalje osvajali medalje na svjetskim prvenstvima i drugim takmičenjima. Slučajevi će biti upućeni Wadi.

On je rekao da je bivši predsednik IWF Madjar Tamaš Ajan bio „autokratski lider” koji je Upravni odbor „držao u mraku o finansijama”.

Ajan je primao gotovinske isplate, neke i od 100.000 dolara kao kazne za doping od nacionalnih federacija ili od sponzora. Na jednom putu u Tajland, Ajan je dobio više od 440.000 dolara.

Meklaren je rekao i da se ne zna gdje je ukupno 10,4 miliona dolara.

„Svi su držani u finansijskom neznanju korišćenjem skrivenih bankovnih računa i transfera. Neki novac je obračunat, a neki nije”, dodao je on.

Meklaren je naveo da je istragom pronađena informacija koja bi „policiju mogla da zanima” i da će sarađivati u svakoj daljoj istrazi.

Prema izvještaju, Ajan je dozvolio kupovinu glasova na izborima u njegovoj organizaciji, sve dok je zadržao funkciju i promovisao svoje favorite.

Meklaren je rekao da su glasači bili podmićeni i da su morali da slikaju svoje glasačke listiće i pokazivali ih kada je bilo potrebno.

Ajan (81) je u aprilu, poslije 20 godina na mjestu predsjednika napustio funkciju, a u IWF je radio 44 godine.

Mjesec prije toga odustao je od počasnog članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

Istraga je koncentrisana na period između 2009. i 2019. godine. Meklaren je rekao da je čuo optužbe o nepravilnostima još iz osamdesetih godina, ali da je odlučio da prioritet budu novije stvari sa jačim dokazima.

WADA je saopštila da će preuzeti odgovarajuće korake čim bude u prilici da razmotri dokaze i izvještaj.