promocija olimpijskih vrijednosti i sporta

Sportski svijet slavi Olimpijski dan

Na današnji dan 23. juna 1894. godine je na predlog Pjera de Kubertena u Parizu osnovan MOK
 

1491 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Olimpijski krugovi, Foto: AP
Olimpijski krugovi, Foto: AP

Sportski svijet danas obilježava Olimpijski dan, koji se slavi u čast rođenja Modernih olimpijskih igara 23. juna 1894. godine. Olimpijski dan se slavi od 1948. godine, kao promocija olimpijskih vrijednosti, te bavljenja sportom bez obzira na godine, pol ili atletske sposobnosti.

Šta za olimpijsku porodicu predstavlja olimpijski dan?

- Olimpijski dan predstavlja izuzetno značajan datum za olimpijsku porodicu. Na današnji dan 23. juna 1894. godine, na predlog Pjera de Kubertena u Parizu je osnovan Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a ovaj dan se od 1948. godine slavi kao Dan olimpizma. Olimpijski dan će se ove godine proslaviti virtuelno - nacionalni olimpijski komiteti u saradnji sa olimpijcima iz svojih zemalja organizuju onlajn kampanje koje uključuju video sadržaje o olimpizmu, virtuelno mentorstvo i dijeljenje najinspirativnijih sportskih i životnih priča. U proslavu su uključeni sportisti svih zemalja svijeta, koji će pomoći da se na jedinstven način proslavi ovaj dan. Ideja je da Olimpijski dan slave svi, bez obrira na godine, pol, opredjeljenja, društveno porijeklo, sportske sposobnosti - rekao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Kakvu poruku može olimpijski pokret da pošalje svijetu u ovim neizvjesnim vremenima?

foto: COK

- Ovo izazovno razdoblje pokazalo je još jednom koliko su sport i zdravi stilovi života važni za očuvanje ne samo fizičkog, već i mentalnog zdravlja ljudi. Naša olimpijska porodica, kao najveći promoter ovih, olimpijskih vrijednosti, primjer je kako bi svijet trebalo da funkcioniše u ovim teškim vremenima i to je primjer koji želimo da svijet prati.

Koja je poruka COK-a našim sportistima?

- Kao što sam i više puta rekao tokom proteklog perioda - ova godina je jako neizvjesna i puna izazova za sportiste. Vjerujem da će naši momci i djevojke naći snage da ne izgube motiv i da se prilagode svim situacijama koje im donosi budući period. Znam da ta neizvijesnost, iščekivanje i nestrpljenje ne mogu biti laki, ali najvažnije je da svi oni sačuvaju, prije svega, zdravlje i dobar, pozitivan duh, da budu disciplinovani i odgovorni - istakao je Simonović.