Visoka špijunaža u takmičenju starom 169 godina: Kao iz filmova o Džejmsu Bondu

"America's Cup", jedno od najstarijih sportskih takmičenja na svijetu, oduvijek je obilovalo industrijskom špijunažom s obzirom da je svakoj ekipi omogoćeno razvijanje najsavremenije tehnologije brodova

4034 pregleda 1 komentar(a)
Takmičenje u jedrenju America's cup, Foto: Bloomberg
Takmičenje u jedrenju America's cup, Foto: Bloomberg

Novozelandski "Team New Zealand" (TNZ), koji se priprema za obranu naslova u "America's Cup", koji se održava od 6. do 21. marta naredne godine, objavio je da je otpustio nekoliko zaposlenih za koje se sumnja da su špijunirali za druge ekipe u ovom 169 godina starom i najprestižnijem jedriličarskom takmičenju na svijetu.

Novozelanđani su priznali da istražuju koliko su špijuni naštetili ekipi, a sumnja se da su odavali tajne vezane za finansije i tehnologiju jedrilica.

"Nismo sto posto sigurni u ono što su htjeli ili što su dobili, ali je važno da smo ih zaustavili", kazao je šef TNZ-a Grant Dalton, dodajući kako su špijunirali za "nekog iz Evrope".

"America's Cup", jedno od najstarijih sportskih takmičenja na svijetu, oduvijek je obilovalo industrijskom špijunažom s obzirom da je svakoj ekipi omogoćeno razvijanje najsavremenije tehnologije brodova, a tehničke inovacije su često bile i ključne za pobjedu.

Tako je 2013. godine kažnjen američki "Oracle" zbog špijuniranja italijanske "Luna Rose", a nekadašnji pobjednik Amerikanac Džimi Spitil priznao je da svi timovi vježbaju špijunažu.

"To je poput Džejmsa Bonda ili CIA. Svako ima svoje timove koje špijuniraju ili provode kontraobavještajne mjere, a s obzirom da su budžeti svake ekipe u rangu najbogatijih fudbalskih klubova, novac nije problem".

Novo, 36. izdanje America's Cup počeće u januaru nadmetanjem izazivača iz Italije, Velike Britanije i SAD, a pobjednik će se u velikom finalu sastati sa Novozelanđanima, koji su naslov osvojili prije tri godine na Bermudima.

Novi Zeland je uložio više od 68 miliona eura samo u organizaciju izdanja 2021. godine.

Od prvog izdanja "America's Cupa" 1851. godine pobjednici su bile samo američke jedrilice, pa je trofej bio zakovan u prostorijama u američkom gradu Njuportu, sve dok 1987. godine nisu senzacionalno slavili Australijanci.

Od tada su tri puta naslov osvajali Novozelanđani, a dva puta Švajcarci.

Bonus video: