izvještaj koji je podržao i mok

Tamna strana sporta: Uzrok boli, straha i nevolja

Izvještaj pod naslovom "Dobio sam toliko udaraca, da ih ne mogu nabrojati - zlostavljanje djece sportista u Japanu" dokumentuje niz različitih načina zlostavljanja koja trpe djeca u japanskom sportu

1134 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski krugovi u Tokiju, Foto: AP
Olimpijski krugovi u Tokiju, Foto: AP

U sedmici u kojoj je trebalo da počnu Olimpijske igre u Tokiju, Human Rights Watch je objavio izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportista od strane svojih trenera.

Izvještaj pod naslovom "Dobio sam toliko udaraca, da ih ne mogu nabrojati - zlostavljanje djece sportista u Japanu" dokumentuje niz različitih načina zlostavljanja koja trpe djeca u japanskom sportu.

Više od 800 sportista iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, učestvovalo je u istraživanju sprovedenom između marta i juna.

U izvještaju se navodi kako su mali sportisti udarani po licu, zatim nogama, raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni, lišeni vode, te seksualno zlostavljani i uznemiravani.

Kao rezultat zlostavljanja su zabilježeni primjeri depresije, doživotne traume, a nažalost, neki od sportista su počinili samoubistvo nakon što su pretrpjeli zlostavljanje.

"Učestvovanje u sportu trebalo bi da djeci pruži radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast", navodi se u izvještaju.

"Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često dio iskustva djeteta sportista. Kao rezultat toga, sport je bio uzrok boli, straha i nevolja kod velikog broja japanske djece."

Sportisti s kojima je Human Rights Watch razgovarao opisali su kulturu nekažnjavanja trenera koji zlostavljaju.

Japan je uveo reforme usmjerene na uklanjanje fizičkog kažnjavanja u sportu, poznatog kao "taibatsu", no Human Rights Watch je utvrdio da su te reforme neobavezne "smjernice" umjesto pravila, te da je napredak "neujednačen i nije nadziran, kao i da ne postoji obvezno izvještavanje o pritužbama zbog zlostavljanja".

"U našem izvještaju pokazujemo da reforme sprovedene u 2013. nisu obavezne i nisu sprovedene", rekla je direktorica Human Rights Watch Minki Vorden za Dojče Vele.

"Sve dok sportski savezi i škole štite trenere nasilnike, djeca neće biti sigurna," dodala je.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je priznao izvještaj Human Rights Watcha poručivši kako su "zloupotrebe bilo koje vrste suprotne vrijednostima olimpizma, koji poziva na poštovanje svih u sportu."

"Svi članovi društva jednaki su u pravu na poštovanje i dostojanstvo, kao što svi sportisti imaju i pravo na sigurno sportsko okruženje - ono koje je pošteno, pravično i bez bilo kakvih oblika uznemiravanja i zlostavljanja," naveo je MOK.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe od 24. jula do 9. avgusta ove godine, no zbog pandemije koronavirusa pomjerene su za godinu.

Preporučujemo za Vas