epidemiolozi smatraju da neće biti uslova za organizaciju

Pesimističke prognoze: Eksperti i Japanci uglas - ništa od Olimpijskih igara

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah se nada da će 24. jula naredne godine ljudi živjeti u „postkorona svijetu”, ali su epidemiolozi ubijeđeni da od toga neće biti ništa
 

9181 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Olimpijski krugovi, Foto: AP
Olimpijski krugovi, Foto: AP

Tomas Bah je opisao Olimpijske igre u Tokiju naredne godine kao prvu veliku šansu da svijet proslavi kraj pandemije koronavirusa, sa olimpijskim plamenom koji bi trebalo da bude „svjetlost na kraju mračnog tunela”.

„Krhkom postkorona svijetu je neophodna ujedinjujuća snaga Olimpijskih igara”, rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta u govoru u petak.

Veliko je pitanje, međutim, da li će „postkorona svijet” postojati 23. jula 2021, kada bi trebalo da počnu Igre u Tokiju. Eksperti za javno zdravlje su skeptični.

Dok se virus širi svijetom, sa skoro 15 miliona zaraženih i preko 600.000 mrtvih, smatraju da Olimpijske i Paraolimpijske igre u julu, avgustu i septembru 2021. ne mogu i neće biti održane.

- Ne mislim da je održavanje Olimpijskih igara 2021. realističan cilj - rekao je Kentaro Ivata, profesor infektivnih bolesti na Univerzitetu Kobe.

Eksperti smatraju da je održavanje Olimpijskih igara na kakve smo navikli, sa prepunim tribinama, nedokučivo zbog razvoja pandemije. Vakcina, čak iako bi bila otkrivena narednih mjeseci, ne bi bila dostupna cijelom svijetu do sljedećeg ljeta.

Održavanje Igara u promijenjenom obliku bi bilo moguće, ali bi svaki korak ka sigurnosti, od uklanjanja olimpijskog sela ili eliminacije visoko rizičnih sportova, bio protiv duha olimpizma.

- Takve Igre bi bile daleko od onoga što MOK smatra normalnim. To ne bi bilo prepoznatljivo i ne vidim da bi tako nešto moglo da se dogodi - rekao je Ronald Valdman, profesor globalnog zdravlja na Univerzitetu „Džordž Vošington”.

MOK i lokalni organizacioni komitet su razgovarali o mjerama kojim bi mogli da se bore protiv koronavirusa, ali nisu otkrili javnosti šta je to. I jedni i drugi ostaju posvećeni održavanju Igara za 12 mjeseci. Ako ih ne bude tada, biće otkazane, što bi olimpijski pokret, japansku ekonomiju i televizijske mreže (najviše američki NBC) koštalo milijarde dolara.

- Znači, 2021. ili propast? Onda je sigurno propast - jasan je Amir Ataran, epidemiolog i profesor prava i medicine na Univerzitetu Otave.

Kada su u martu odgodili OI, MOK i Vlada Japana su se nadali da će vrijeme raditi za njih, da će pandemija utihnuti ili da će naučnici pronaći efektivan metod liječenja ili vakcinu.

Umjesto toga, dnevni rekordi po broju zaraženih i umrlih stalno rastu, a Valdman ističe da će velika vjerovatnoća da će se virus širiti velikim dijelom planete i u prvim mjesecima 2021. godine.

Za one koji vole sport ostaje samo nada da su epidemiolozi i stručnjaci previše oprezni. Ali, ni u Japanu ne vjeruju da će biti Igara - u anketi koja je realizovana od 17. do 19. jula, samo je 23,9 odsto od 1.041 ispitanika odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi OI trebalo da se održe.

Preporučujemo za Vas