Ima li nade za Olimpijske igre: Godina do Tokija 2021.

"Živimo u vremenu velike neizvjesnosti. Na kraju, OI mogu postati sjajno svjetlo nade, optimizma, solidarnosti i jedinstva," dodao je Bah

2724 pregleda 0 komentar(a)
365 dana do Igara, Foto: REUTERS
365 dana do Igara, Foto: REUTERS

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budue otvorene u petak, 24. jula, ali je pandemija koronavirusa sve pomjerila za godinu dana.

Novi datum svečanosti otvaranja OI je 23. jul 2021.

"Olimpijske igre mogu biti svjetlo na kraju ovog vrlo mračnog tunela kroz koji čovječanstvo trenutno prolazi," kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

"Živimo u vremenu velike neizvjesnosti. Na kraju, OI mogu postati sjajno svjetlo nade, optimizma, solidarnosti i jedinstva," dodao je Bah kazavši kako MOK priprema različite moguće scenarije za organizaciju igara.

Organizatori i MOK u više su navrata izrazili uvjerenje da će se Igre održati. MOK je, ipak, naglasio da u slučaju nepovoljne situacije, neće biti novog odlaganja, već će Olimpijske igre biti otkazane.

Predsjednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara i bivši japanski premijer Joširo Mori u srijedu je u razgovoru za japansku nacionalnu televiziju NHK kazao da se OI neće održati iduće godine ako se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni.

On je protiv ideje i da se održe bez gledalaca.

"Sportska takmičenja bez navijača su nezamisliva. Cijela će zemlja tada živjeti s Olimpijskim igrama, uključujući svijet", rekao je u intervjuu za novinsku agenciju Kyodo News.

U Tokiju je prvi put od izbijanja pandemije u jednom danu zabilježeno više od 300 infekcija, u posljednja 24 sata bilo ih je 366, rekao je guverner Juriko Koikeam na japanskoj televiziji NHK 365 dana prije OI.

MOK i Organizacioni odbor, kao i japanske vlasti, na čelu s premijerom Šinzom Abeom, ostaju predani pripremama za Igre sljedeće godine. To ponavljaju još od marta, kada su prvi put u istotiji bili prisiljeni da odože najveći sportski događaj za sljedeću godinu.

Od tada se nije puno toga promijenilo, putovanje između kontinenata i pojedinih zemalja još je vrlo ograničeno ili čak onemogućeno, a na mnogim mjestima karantin je potreban za prelazak granice.

Organizatori su prošle sedmice objavili kako su svi objekti, uključujući Olimpijsko selo i medijske centre, spremni, ali mnoga su pitanja i dalje otvorena, kako u pogledu finansiranja igara - mnogi sponzori još nisu dali svoju saglasnost - kao i u sprovođenju kvalifikaciionih takmičenja za Olimpijske igre.

U Evropi su sportska takmičenja počela prije mjesec ublažavanjem mjera za suzbijanje infekcija, ali mjere one su u porastu ne samo u Japanu, već i u drugim razvijenim zemljama, na čelu sa Sjedinjenim Državama, kao i u zemljama u razvoju, Indiji i Brazilu.