Roglič sačuvao 57 sekundi prednosti nad Pogačarom pred hronometar odluke

Do kraja su ostale dvije ravničarske etape, koje će se održati u petak i nedjelju, pa je jasno da će odluka o šampionu pasti na subotnjem hronometru od Lura do La Planš de bej Fija

3239 pregleda 0 komentar(a)
Tadej Pogačar i Primož Roglič na današnjoj etapi, Foto: Reuters
Tadej Pogačar i Primož Roglič na današnjoj etapi, Foto: Reuters

Ako se ne desi neko čudo, Slovenija će postati 15. zemlja čiji je državljanin osvojio najprestižniju biciklističku trku na svijetu, „Tur d’ Frans”.

Nakon posljednje brdske etape 107. izdanja Trke oko Francuske, od Meribela do La Roš sir Folona, žutu majicu i dalje nosi 30-godišnji Primož Roglič. Najbliži pratilac mu je devet godina mlađi sunarodnik Tadej Pogačar, koji kasni 57 sekundi u generalnom poretku.

Asovi Džamo-Visme i UAE Emirejtsa na današnjoj etapi za pobjednicima, Mihalom Kvjatkovskim i Rićardom Karapasom, kasnili minut i 53 sekunde.

Tako su za po sekundu uvećali prednost nad Migel Anhelom Lopesom, koji tačno pola minuta kasni za Pogačarom.

Do kraja su ostale dvije ravničarske etape, koje će se održati u petak i nedjelju, pa je jasno da će odluka o šampionu pasti na subotnjem hronometru od Lura do La Planš de bej Fija.

Vozači će na 36,2 kilometra preći visinsku razliku od 745 metara, a najveća je u finišu - posljednjih 5,9 kilometara je uspon 1. kategorije, sa prosječnim nagibom terena od 8,5 odsto, odnosno 503 metra razlike u nadmorskoj visini.

Roglič je veliki favorit za titulu, a Pogačar će osvojiti bijelu majicu kao najbolji mladi vozač „Tura”. Može i da se bori za tačkastu, namijenjenu onome ko osvoji najviše bodova na brdskim ciljevima. Trenutno ih ima 72, dva manje od Karapasa, koji mu je danas preoteo 1. poziciju.

Bonus video: