Slovenija slavi super-heroja Tadeja Pogačara

Pogačar je tako postao drugi najmlađi pobjednik "Tura" u 117-godišnjoj istoriji trke, mlađi od njega bio je samo Henri Korne koji je proglašen pobjednikom 1904. četiri mjeseca nakon završetka trke i diskvalifikacije prve četvorice vozača

3426 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke trke "Tur d'Fransa" koji je završen u nedjelju u Parizu.

Mladi Pogačar, koji će u ponedjeljak napuniti 22 godine, nakon tri sedmice vožnje po Francuskoj ostvario je 59 sekundi bolje vrijeme od svog devet godina starijeg zemljaka Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) koji je završio na drugoj poziciji, odnosno 3:30 minuta od trećeg Australijanca Ričija Portea (Trek-Seagafredo).

Pogačar je tako postao drugi najmlađi pobjednik "Tura" u 117-godišnjoj istoriji trke, mlađi od njega bio je samo Henri Korne koji je proglašen pobjednikom 1904. četiri mjeseca nakon završetka trke i diskvalifikacije prve četvorice vozača.

Na putu ka velikoj pobjedi Pogačar je ostvario tri etapne pobjede, a najvažnija je bila subotnja kada je u 36.2 dugačkom pojedinačnom hronometru ostvario 1:56 minuta bolje vrijeme od Rogliča te zaostatak od 57 sekundi pretvorio u prednost od 59 sekundi.

Danas je samo trebalo da prođe ciljem 122 kilometra duge etape od Mante-la-Žolija do Jelisejskih polja u Parizu što je bez problema i učinio.

Pogačar je tako postao prvi Slovenac pobjednik najveće biciklističke trke na svijetu, dosada je najbolji slovenački plasman na "Turu" bilo Rogličevo četvrto mjesto iz 2018. godine.

Roglič je lani osvojio "Vueltu".

Osim žute majice za najboljeg u ukupnom plasmanu, Pogačar je osvojio i tačkastu majicu za najboljeg penjača, a i bijelu majicu za najboljeg vozača mlađeg od 25 godina.

Jedina majica koja nije završila u Pogačarovom vlasništvu je zelena za najboljeg sprintera, nju je zaslužio Irac Sem Benet (Deceuninck-QuickStep), koji je naslov najboljeg sprintera potvrdio pobjedom u posljednjoj 21. etapi.

Benet je superiornim sprintom u završnih 200 metara lako nadmašio aktuelnog svjetskog prvaka Danca Madsa Pedersena (Trek-Segafredo) i Slovaka Petera Sagana (BORA-Hansgrohe) koji su ciljem prošli kao drugi i treći.

Bonus video: