Zvanično: Olimpijske igre skuplje za 2,1 milijardu eura

Međutim, troškovi će vjerovatno još rasti, jer su organizatori već najavili da će osloboditi dodatnih više od 200 miliona eura sredstava namijenjenih za "hitne slučajeve"

1957 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Olimpijske igre u Tokiju, koje su organizatori odgodili za sljedeće ljeto zbog pandemije koronavirusa, koštaće 2,1 milijardu eura više, objavili su organizatori.

Prema Organizacionom odboru, ovo veliko povećanje sredstava može se pripisati operativnim troškovima povezanim sa odgađanjem i finansijskim učinkom izuzetno strogih sigurnosnih mjera protiv novog koronavirusa koje organizatori planiraju za igre.

Međutim, troškovi će vjerovatno još rasti, jer su organizatori već najavili da će osloboditi dodatnih više od 200 miliona eura sredstava namijenjenih za "hitne slučajeve".

Dodatne troškove snosiće japanska vlada, grad Tokio i organizatori.

Posljednji službeni proračun koji je Organizacioni odbor dao u decembru 2019, nekoliko mjeseci prije odgađanja Igara, iznosio je 10,4 milijarde eura.

Olimpijske igre održaće se prema novom rasporedu od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine, a Paraolimpijske igre od 24. avgusta do 5. septembra.