Vjerujem da ćemo dobro sarađivati sa Vladom, da ćemo pomoći sportistima da ispune olimpijske snove

Pandemija koronavirusa pomjerila je olimpijsku 2020. za 2021. godinu, predsjednik COK-a Dušan Simonović kaže za “Vijesti” da je olimpijski pokret ujedinjen u želju da se Igre u Tokiju održe

6028 pregleda 2 komentar(a)
Dušan Simonović i predsjednik MOK-a Tomas Bah, Foto: COK
Dušan Simonović i predsjednik MOK-a Tomas Bah, Foto: COK

Godina za nama bila je godina u kojoj je svjetski sport bio mjesecima zaustavljen.

Sport je preživio koronavirus, oživio, nastavio se nakon tromjesečnog “lokdauna”, ali u strahu, uz brojna ograničenja, u “vještačkoj” atmosferi, sa snimljenim umjesto stvarnim navijačkim strastima. Možda je na kraju sport i bio jači od koronavirusa, ali ga je virus do temelja uzdrmao i potpuno promijenio, ostavila bolan ožiljak.

Pandemija je poremetila one kojima je sport i zabava i životni poziv, zbog kojih je tako važan i tako popularan, kaže predsjednik COK Dušan Simonović.

- Gledamo ovih dana najbolje fudbalske lige Evrope, košarkašku Evroligu, mečeve reprezentacija u raznim sportovima, i svjedoci smo kako dolazi do ozbiljnih povreda sportista, čiji trenažni proces je poremećen; vidimo koliko je manje ljepote u tim mečevima, kao posljedica gustog rasporeda, zamora... Brojna su odlaganja, puno improvizacije. Ova godina je uticala na sportske karijere, sudbine, želje, ciljeve - mnogi su namjeravali da se oproste na Igrama u Tokiju, a to im se neće ispuniti - rekao je Simonović za “Vijesti”.

Nada u bolje sjutra postoji, 2021. godina bi trebalo da bude godina i oporavka i povratka. Olimpijski pokret je ujedinjen u želji da se Igre u Tokiju održe.

- Mnogo je više optimizma, ne bi bilo dobro da je drugačije. Organizacioni odbor Igara i japanska Vlada su najavili ne samo održavanje Igara, već i prusustvo gledalaca na tribinama, što je korak dalje. Svi znamo koji izazovi su pred organizatorima. Jasno je i kakve finansijske posljedice ima odlaganje, troškovi će narasti za 2,3 milijarde eura. Ukupno ulaganje biće 13 milijardi eura, što će Igre u Tokiju učiniti najskupljim u istoriji - ističe Simonović.

Jasno je i sada, da će to biti Igre u specifičnim uslovima, pod rigoroznim zdravstvenim mjerama, mnogim ograničenjima. Narednog mjeseca trebalo bi da se zna nešto više o protokolima koji će morati da se ispune za nastup u Tokiju.

- Uskoro ćemo imati imati onlajn konferenciju sa čelnicima MOK-a na kojoj ćemo dobiti detaljnije informacije - napominje predsjednik COK-a.

Neizvjesnost još postoji, olimpijska priča nije, čini se, euforična kakva bi bila da je situacija normalna.

- Vjerujem da će mladost, mladalački i sportski duh, entuzijazam domaćina i svih učesnika biti jači od problema i da će se u Tokiju pokazati sva ljepota Olimpijskih igara i snaga olimpizma, kao pokreta koji nije samo sportski, koji širi univerzalne vrijednosti - borbu protiv diskriminacije, korupcije, dopinga, zalaganje za dijalog, jednakost, aktivizam, otvorenost, zdravu životnu sredinu...

U godini kakva se ne pamti, COK je, kaže Simonović, napravio sve moguće uštede, sve što je planirano da se uradi na planu promocije i priprema pomjereno je za drugo vrijeme...

- Mnogi sponzori su otkazali, ali, srećom, javili su se novi. Preživjeli smo, po ko zna koji put.

Olimpijska godina je specifična za COK, koji pomaže i nacionalnim savezima u sportovima, iz kojih dolaze kandidati za odlazak na Igre i olimpijci.

- Vjerujem da ćemo napraviti dobar sponzorski pul, da ćemo imati pomoć MOK-a, koja nije izostala u vrijeme kada je sport bio zaustavljen i da nje nije bilo teško da bismo, ne samo mi, preživjeli. Nadam se i dobroj podršci naše države, vjerujem da ćemo dobro sarađivati sa Vladom, jer je naš zajednički interes i potreba da pomognemo našim mladim ljudima da ostvare svoje olimpijske snove - zaključuje Simonović.

„Ajkule” i „lavice” traže vizu za Tokio da ponovo budu najveći aduti

Crna Gora je i u Pekingu, a posebno u Londonu i Riju imala brojnu delegaciju, sa vaterpolistima i rukometašicama kao nosiocima olimpijskog duha, i kandidatima za najveći plasman.

“Ajkule” i “lavice” će se boriti za japansku vizu - Simonović je uvjeren i da će se izboriti.

- Nadamo se da naša delegacija neće biti manje brojna nego u Londonu i Riju, kada nas je predstavljalo po 34 sportista. Vjerujem da će se naša dva sjajna tima, vaterpolisti i rukometašice, kvalifikovati, da će zgrabiti šansu koja će im se ukazati na predolimpijskim turnirima. ‘Ajkule’ su dokazale veličinu osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu. ‘Lavice’ su nedavno na kontinentalnom takmičenju potvrdile talenat i karakter, sa novim selektorom i svega nekoliko iskusnijih igračica u sastavu. Praktično, na cijelom turniru imale su samo jedan loš dan; sa vicešampionkama Francuskinjama i sa velesilom Rusijom igrale su na posjed razlike. Uz njih, računamo i na nekoliko kandidata u individualnim sportovima. Imamo devet olimpijskih stipendista, i želimo da ih vidimo u Tokiju. Sa naše strane, mogu da obećam punu pomoć u obezbjeđivanju optimalnih uslova za pripreme - zaključio je Simonović.

Bonus video: