Organizatori spremni za Olimpijske igre uprkos vanrednom stanju u Tokiju

Zbog pandemije koronavirusa Olimpijske igre u Tokiju, koje je trebalo da budu održane prošlog lijeta, pomjerene su za godinu dana i počeće 23. jula

1636 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su da će biti spremni da organizuju to takmičenje, uprkos tome što je danas proglašeno vanredno stanje u Tokiju i tri okolne provincije.

Zbog pandemije koronavirusa Olimpijske igre u Tokiju, koje je trebalo da budu održane prošlog lijeta, pomjerene su za godinu dana i počeće 23. jula. Paraolimpijske igre počeće 24. avgusta.

Objavljujući odluku o uvođenju vanrednog stanja, premijer Japana Jošihide Suga rekao je da postoji "osjećaj krize".

"Odluka o vanrednom stanju nudi priliku organizatorima da planiraju bezbjedne Olimpijske igre ovog ljeta. U skladu sa tim nastavićemo sa neophodnim pripremama", navodi se u saopštenju organizatora, preneo je BBC.

Tokio je u četvrtak prijavio novih 2.447 slučajeva zaraze, što je skok za 50 odsto u odnosu na dan ranije.

Troškovi organizacije uvećani su za 2,8 milijarde dolara zbog mjera prevencije širenja koronavirusa.

U anketi koju je prošlog mjeseca obavila japanska nacionalna televizija NHK od 1.200 ispitanika 63 odsto smatra da bi Igre trebalo ponovo odložiti ili otkazati.

"Međunarodni olimpijski komitet ima puno povjerenje u japanske vlasti i mjere koje se preduzimaju. Zajedno sa našim japanskim partnerima, nastavljamo potpunu posvećenost bezbjednim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama ovog ljeta", saopštio je MOK.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće oko 15.000 sportista, uz desetine hiljada zvaničnika, trenera, sudija, sponzora, medija i emitera.

U Japanu je do sada od posljedica koronavirusa umrlo oko 3.500 ljudi.