zabrinjavajuće ankete

Strah: Japanci ne žele Olimpijske igre

Rezultati ovih anketa loša su vijest za organizatore i Međunarodni olimpijski komitet koji i dalje veruju da će odložene Olimpijske igre početi 23. jula

3206 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 80 odsto ljudi u Japanu koji su anketirani u dvije ankete u posljednjih nekoliko dana izjasnilo se da bi Olimpijske igre u Tokiju trebalo otkazati ili ponovo odložiti ili vjeruju da se Igre uopšte neće ni održati.

Ankete su sprovele japanska novinska agencija Kjodo i TBS (Tokyo Broadcasting System).

Rezultati ovih anketa loša su vijest za organizatore i Međunarodni olimpijski komitet koji i dalje veruju da će odložene Olimpijske igre početi 23. jula.

Tokio se bori sa sve većim brojem slučajeva koronavirusa zbog kojih je vlada prošle nedjelje proglasila vanredno stanje. I tada je premijer Japana Jošihide Suga izjavio da je uvjeren da će Igre biti održane.

Japan je relativno dobro kontrolisao virus, ali je porast broja slučajeva povećao skepticizam u pogledu potrebe za Olimpijskim igrama i opasnosti od potencijalnog dovođenja 15.000 olimpijskih i paraolimpijskih sportista u zemlju, uz desetine hiljada zvaničnika, trenera, sudija, sponzora, medija i emitera.

Japan je koronavirusu pripisao oko 3.800 smrtnih slučajeva u zemlji od 126 miliona ljudi.

U anketi TBS postavljeno je pitanje da li se Olimpijske igre mogu održati. U telefonskoj anketi u kojoj je učestvovala 1.261 osoba, njih 81 odsto je odgovorilo sa "ne", dok je samo 13 odsto odgovorilo sa "da".

Odgovori sa "ne" povećali su se za 18 procentnih poena u odnosu na sličnu anketu u decembru.

U anketi agencije Kjodo, 80,1 odsto ispitanih u telefonskoj anketi reklo je da bi Olimpijske igre trebalo otkazati ili ponovo odložiti. Na isto pitanje u decembru je 63 odsto ispitanih bilo za otkazivanje ili odlaganje Igara.

Kjodo je naveo da je istraživanje obuhvatilo 715 nasumično odabranih domaćinstava sa biračkim pravom.

Preporučujemo za Vas