Preminuo Henk Eron, ikona američkog sporta

Dugogodišnji član Brejvsa ostaće upamćen kao igrač koji je oborio rekord legendarnog Bejba Ruta u houm ran udarcima

2193 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedan od najvećih bejzbol igrača svih vremena i ikona američkog sporta, Henk Eron, preminuo je u 87. godini.

Eron, koji je dvije decenije nastupao za franšizu Brejvsa u Milvokiju i Atlanti, ostaće upamćen kao igrač koji je oborio rekord legendarnog Bejba Ruta u houm ran udarcima.

Nastupio je u 25 „Ol-star“ utakmica, više od bilo kojeg igrača u istoriji. Jedinu titulu sa Brejvsima osvojio je 1957, kada je proglašen i za najkorisnijeg igrača lige.

Za tim Brejvsa zaigrao je 1954. i tako postao posljednji igrač koji se profesionalnim ligama pridružio iz takozvanih „crnačkih liga“.

Nagrada za najboljeg udarača Nacionalne i Američke lige od 1999. nosi naziv „Trofej Henka Erona.“ Iste godine izabran je za člana najboljeg tima XX vijeka. Član „Kuće slavnih“ postao je 1982. godine.

Obaranje Bejbovog rekorda

Eron je pokušavao „spustiti loptu“ u iščekivanju obaranja Rutovog rekorda od 714 houm ran udaraca, ali čak tri stotine sportskih novinara putovalo je sa timom Brejvsa kako bi ovjekovječili to dostignuće.

Baš kao i Rodžer Maris, koji je 1961. oborio Rutov rekord houm ranova u jednoj sezoni, Eron je bio žrtva hiljada prijetećih pisama i zlostavljanja na rasnoj osnovi, a u par navrata je znao reći da se boji da neće ni dočekati sezonu 1974. godine.

Pred popunjenim tribinama u Atlanti, 8. aprila 1974, Eron je 715. houm ran udarcem u karijeri konačno otjerao „duhove“ najvećeg američkog sportskog idola.

U karijeri je zabilježio 755 houm ran udaraca, i taj rekord je tek 2007. oborio igrač San Franciska, Beri Bonds.

Bonus video: